Slovenci isplatili prve stare devizne štediše Ljubljanske banke

Slovenija je još prije kraja ove godine isplatila prvih 142 deviznih štediša sarajevske podružnice Ljubljanske banke, u vrijednosti od 1,5 miliona evra, saopšteno je iz slovenačke Ambasade u BiH.

U saopštenju se navodi da je za štediše podružnica u Zagrebu i Sarajevu, na osnovu pravosnažnih informativnih proračuna i rješenja, realizovano više od 10.000 isplata, u ukupnom iznosu od 104,6 miliona evra.

Fond Slovenije za nasljedstvo počeo je 21. oktobra da odlučuje o zahtjevima za verifikaciju neisplaćenih starih deviznih depozita kod Glavne podružnice Sarajevo.

Slovenija je tog dana od BiH dobila dokumentaciju podružnice, što je bilo objavljeno u Službenom listu Slovenije.

Time su u skladu sa Zakonom o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava bili ispunjeni uslovi za početak odlučivanja i o zahtjevima za verifikaciju kod Glavne podružnice Sarajevo.

Fond Slovenije za nasljedstvo do sada je primio više od 28.500 zahtjeva za verifikaciju neisplaćenih starih deviznih depozita Ljubljanske banke, od čega se više od 15.000 odnosi na Glavnu podružnicu Zagreb, a preostale na sarajevsku podružnicu.

srna