Sljedeći Golf GTI će biti hibrid?

Izvori bliski Volkswagenovom sektoru razvoja i istraživanja kažu da će sljedeći Golf GTI biti elektrifikovan.

Restilizovani Golf GTI Mk7 je tek stupio na scenu, a Volkswagen već priprema sljedeću iteraciju svoje “hot heč“ ikone. Osma generacija Golfa je u razvoju već više od godinu dana, a premijeru će imati 2019. godine, s tim što će GTI verzija uslijediti godinu dana kasnije.

Kada bude stigao, performantni model će navodno koristiti “mild hybrid“ postavku da bi se povećala snaga a u isto vrijeme smanjila potrošnja. Po izvorima bliskim Volkswagenu, novi Golf GTI će posjedovati električni sistem od 48 V, kao i integrisani generator. Ispod haube će i dalje biti poznati 2,0-litarski benzinac, ali će biti modifikovan da bi ugostio elektro pokretani kompresor, koji će zamijeniti sadašnju klasičnu turbo verziju.

Ova značajna mehanička promjena će donijeti brži odziv i maksimalni obrtni moment dostupan u širem rasponu obrtaja motora. Mjenjač će najvjerovatnije biti sedmostepeni DSG. Da li će kao opcija biti dostupna i manuelna transmisija, još uvijek nije poznato. Glasine govore da će elektromotor povećati snagu nakon aktiviranja performantnog režima vožnje.

Vrelegume.rs