Škodin prvi električni model stiže 2020.

Škoda planira da do 2020. godine predstavi potpuno električni model, a kako će on izgledati najavljuje koncept koji je pripremila za salon automobila u Šangaju.

Riječ je o konceptu nazvanom Vision E koji najavljuje budući serijski model, ali i modelu koji nam daje naslutiti kako će izgledati i najavljeni Kodiaq kupe iako iz Škode kažu kako ovo nije njegova najava.

Vision E je relativno veliki automobil s malim prevjesima i velikim međuosovinskim razmakom od 2850 mm što je, na primjer, više od Kodiaqa. To, naravno, osigurava jednu od najvažnijih karakteristika proizvoda poznate češke marke – prostranost i praktičnost. U ovom slučaju to nije najvažnije, ali inženjeri i dizajneri u Mladoj Boleslavi svejedno su se držali osnovnih kućnih postavki.

Što se pogona tiče, Škodu Vision E pokreće električni pogonski sklop snage 225 kW, odnosno 306 KS, a napaja se iz litij-ionskih baterija koje bi trebale biti dovoljne za doseg od 500 kilometara s jednim punjenjem. Podatak o ubrzanju od 0 do 100 km/h nije poznat, ali s obzirom na to kako elektromotori nude maksimalan okretni moment praktično od nula okretaja vjerujemo Škodi kad kaže da Vision E ubrzava “dinamično i momentalno”. Najviša brzina koju postiže je 180 km/h.

Kada od Visiona E nastane serijski automobil, a to očekujemo krajem 2019.  ili početkom 2020., to će biti prvi Škodin automobil baziran na Volkswagenovoj platformi MEB namijenjenoj električnim automobilima, a na tržište će stići nakon Superba plug-in hibrida koji će biti prvi Škodin elektrificirani model.

(Autozona.rtl.hr)

Ad

You might also like

Komentariši