NovostiRS/BiH

Skandal: Policija otjerala srednjoškolce koji su prikupljali pomoć za druga!

0

Banjalučki srednjoškolci koji su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za svog školskog druga naišli su na prepreku. Policija im je zabranila rad, jer nemaju potrebnu dozvolu.

Postavili su štand na Trgu Krajine kako bi prikupili novac za druga koji je na ekskurziji u Italiji teško povrijedio kičmu. I tu se nisu dugo zadržali. Učenike Tehničke škole otjerala je policija, jer nisu imali dozvolu za prikupljanje pomoći.

Tako se u centru Banjaluke odigrala nesvakidašnja situacija – umjesto da prikupljaju novac, učenici su čitav dan prikupljali potrebnu papirologiju. I nisu uspjeli, pa će na potrebnu dozvolu morati da čekaju do prekosutra, a to će se, kažu, odraziti i na prikupljanje para za Vanju Pejakovića.

“Izgubili smo dan i po. Znači, za taj dan i po mogli smo isto skupiti dosta novčanih sredstava. Međutim, spriječeni smo u tome. Nadam se da ćemo nadoknaditi to na neki način. Sad odmah idemo gore u Kotor Varoš, nadamo se da ćemo gore uspjeti skupiti nešto. Trudićemo se da svaki dan skupimo što više novca i nadam se da ćemo uspjeti u tome”, kaže Stela Novaković, učenica Tehničke škole u Banjaluci.

“Većina nas živi u Kotor Varošu”, poručuju učenici. Svaki dan putuju u Banjaluku kako bi sakupljali novac od 12 do 18 časova. Prikupljali su ga i juče i prekjuče, ali je policija tek danas intervenisala. Ma koliko situacija bila apsurdna, zakon se mora poštovati, poručuju iz MUP-a. Bez obzira na sve, nemaju sluha za učenički entuzijazam i volonterizam.

“Upoznali su lica da je potrebno da poštuju zakonske propise, a u suprotnom čine prekršaj. Ukoliko neko prikuplja dobrotvorne priloge suprotno navedenim odredbama, kazniće se novčanom kaznom od 200 do 800 konvertibilnih maraka”, kaže Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Ipak ih nisu kaznili i dozvolu će im dati za jedan dan, umjesto za osam, što je inače praksa. Bez obzira na sve, humanitarci iz Tehničke škole kažu da ih to neće demoralisati, pa najavljuju i humanitarno veče za Vanju, učenika Poljoprivredne škole koji se zbog teške povrede liječi u Italiji. Kažu da će pare prikupljati u srijedu, 21. juna, u Sokolskom domu.

atv

Ko je misteriozna djevojka koja svima plaća dugove?

Previous article

Velika promjena vremena u BiH: Stiže toplotni talas

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti