NovostiRS/BiH

Sjednica Anketnog odbora: Dragan Lukač odgovara na pitanja

0

 U Banjaluci se danas održava sjednica Anketnog odbora Narodne skupštine, koji je formiran s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Izjave bi trebalo da daju ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, tužilac i glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Dalibor Vrećo i Želimir Lepir.

Prethodno, izjave su dali direktor Policije Darko Ćulum, načelnik Uprave krim-policije Siniša Kostrešević, direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić.

Anketni odbor formiran je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Predsjednik Anketnog odbora Borislav Borenović pitao je na početku Lukača kada je saznao da je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

“Stojim iza svega onoga što sam iznio na Narodnoj skupštini.Bio sam na službenom putu i vratio sam se kad je pronađeno tijelo. Obavijestili su me saradnici da je tijelo pronađeno”, odgovorio je Lukač.

Borenović ga je pitao na koji način se ministar uključuje u istrage?

“Postoje procedure koje su propisane kada se nađe tijelo. Ima sve propisano kako. Ministar se ne uključuje u istrage. Tužilac bude obaviješten o slučaju i odlučuje dalje. To je propisano zakonima”, rekao je Lukač.

Da li ste obavještavani o toku istrage, bilo je sledeće Borenovićevo pitanje na koje je Lukač odgovorio objašnjavajući da se ne  uključuje u istragu direktno već bude obaviješten od strane onih koji su uključeni.

“Htjeli smo da bude sve transparentno jer je javnost bila zainteresovana”, izjavio je Lukač i napominje da tužilac usmjerava rad policije.

“Da li znate da kad je tjelo pronađeno nije izvršen pregled odjeće”, pitao je Borenović Lukača koji je odgovorio negativno.

On je rekao i da se ne bavi pretpostavkama nakon pitanja da li je bilo moguće nešto podmetnuti u džepove Davida Dragičevića.

“Što se tiče pres konferencije odlučeno je da se izađe zbog zainteresovanosti javnosti. Nije bilo potrebe da bilo sta krijemo i htjeli smo da iznesemo sve što se do tada znalo”, kazao je Lukač.

Rekao je i da se nije konsultovao sa vrhom svoje stranke oko izlaska na pres konferenciju.

Borenović ga je pitao  i da li zna da nije urađen uviđaj u kući  u ulici Velibora Janjetovića Janje u koju je pokojni David Dragičević navodno provalio.

Lukač je rekao da dežurni inspektor iz nemara nije uradio uviđaj i da se u tom trenutku krađa  nije mogla dovesti u vezu sa slučajem Davida Dragičevića. On misli da je propust napravljen što se tiče uviđaja u kući.

Napominje i da nije na Skupštini u nijednom trenutku rekao da je David u učestvovao u pljački kuće nego je govorio o snimku na kojem je Davidova majka  rekla da je to njen sin što mu je i potvrdila kada su se sreli.

Ističe da nikad nije rekao kako su predmeti iz kuće došli do Davida.

“Bilo bi dobro da tužioci u više slučajeva izlaze na lice mjesta kad se dogodi neki teži slučaj. To bi olakšavalo i tužiocu dalji rad”, kaže Lukač

Na konstataciju Borenovića da je više puta se izjašnjavao o slučaju Lukač kaže da je to javnost tražila.

ATV

Onemogućiti Srbima iz BiH i Republike Srpske srpske pasoše: Ozbiljno upozorenje Ešdauna Evropskoj uniji

Previous article

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti