Sjećanje na frontmena EKV-a: Na današnji dan preminuo Milan Mladenović (VIDEO)

Na današnji dan, 5. novembra 1994. godine preminuo je frontmen kultne beogradske grupe Ekatarina Velika, pjevač, kompozitor i gitarista, Milan Mladenović.

milan2

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, kao sin Spase i Danice Mladenović. U šestoj godini s porodicom se seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina, o čemu je rekao:

“Sarajevo je vjerojatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd.”

Ekatarina Velika (EKV) je Sarajevu posvetila istoimenu pjesmu.

https://youtu.be/9siELef3zJI

Milan je pohađao Jedanaestu beogradsku gimnaziju u kojoj krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi rok bend naziva Limunovo drvo. Godine 1980.  sa Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, Mladenović je osnovao svoj prvi značajniji sastav Šarlo akrobata, a prvi javni nastup su imali aprila iste godine u SKC-u. Krajem 1981. sa Mihajlovićem, formira novi bend Katarina II.

Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar “Šarla “, Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album “Katarina II” na kojem se nalaze antologijske numere “Radostan dan”, “Aut” “Jesen“ , “Ja znam“ , “Treba da se čisti” i druge.

Bend uskoro dobija novo ime, Ekatarina Velika, napušta ih Gagi Mihajlović, a album iz 1986. “S vetrom uz lice”, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gdje sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma “Ljubav”, “Samo par godina za nas”, “Dum dum”, “Neko nas posmatra”.

U augustu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da boluje od raka pankreasa, od čega je i preminuo u Beogradu nepuna tri mjeseca kasnije, 5. novembra 1994. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

(Faktor.ba)

Ad

You might also like

Komentariši