Sirijski ustanici i Kurdi jurišom zauzeli uporište džihadista VIDEO

od prnjavorski 0

 Kurdske snage samoodbrane i sirijski narodni ustanici u petak su na juriš zauzeli najveće uporište terorističke organizacije Islamska država u gradu Šadadiju u provinciji Hasaki na sjeveroistoku Sirije, rekao je izvor iz redova ustanika.

„Zajedno sa kurdskim borcima danas smo uništili teroriste u gradu Šadadiju i preuzeli kontrolu nad gradom. Napad je išao iz nekoliko pravaca, teroristi nisu očekivali da ćemo krenuti u juriš“, ispričao je izvor.

Ranije je saopšteno da su za dvije sedmice ustanici oslobodili 49 sela, naftno izvorište i fabriku gasa blizu Šadadija, pošto su uspjeli da presjeku glavni put snabdjevanja islamista koji vodi iz iračkog Mosula.

kurdi islamska zastava

Grad Šadadi je jedno od glavnih uporišta ISIL–a u provinciji Hasaki. Smešten je na granici provincija Rake, Hasake i Dejr el Zora.

Teroristi koriste Šadadi kao uporište, gdje formiraju borbene odrede i upućuju ih na liniju fronta u sjeveroistočnom dijelu Sirije.

ATV

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>