SIPA saslušala Nemanju Vasića zbog knjige Nikole Špirića

Još jedna priča iz pravosudnih krugova danas je dospjela u žižu javnosti. Zbog donacije za naučne radove Nikole Špirića na saslušanju u SIPA završio je šef prnjavorskog SDS-a Nemanja Vasić.

“Trebalo je samo da potvrdim da sam 2001. godine iz kase Javnog preduzeća Putevi donirao 3.000 maraka Nikoli Špiriću za štapmanje knjige”, kaže Nemanja Vasić.

Zbog naučnog rada Nikole Špirića koji se dovodi u vezu sa kupovinom njegovog stana u Beču, šef prnjavorskog SDS-a morao je da posjeti kancelariju SIPA u Banjaluci, gdje je je priznao da je dodijelio donaciju. Nikola Špirić tada je već napustio SDS i bio član PDP-a, izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Vasić tvrdi da u tome nema ništa sporno, jer je kao prvi čovjek Puteva imao na raspolaganju 200.000 maraka koje je dijelio za razvoj kulture, nauke i sporta.

“Ja kao tadašnji direktor Puteva odobrio sam donaciju za štampanje knjige. Bio je to nekakav naučni rad Nikole Špirića. Na njegovu molbu  odobrio sam 3.000 maraka i samo je trebalo da to potvrdim, jer je navodno knjiga mnogo više koštala nego što je prikupljeno sredstava”, kaže Nemanja Vasić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Prnjavoru.

“Tada nije bilo ni upravnog, ni nadzornog odbora, pa je direktor mogao sam da donosi odluke”, kaže Vasić.

Mediji su ranije objavili da je i sam Špirić saslušan i da je istražiocima rekao da novac na njegovom računu potiče od prodaje knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja! Nikola Špirić takvu izjavu kategorički demantuje i tvrdi da ne zna zašto se SIPA interesuje za njegove knjige.

“Nemam ja te informacije. Sa mnom niko nije komunicirao, niti ima potrebu da komunicira. Mediji su pisali, ali mislim da stvari ne stoje tako. Ja se zbog toga ne uzbuđujem i neka institucije koje su zadužene za to sve utvrde”, kaže Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da je zbog Špirića formiran predmet i da se provjeravaju medijski navodi o kupovini njegovog stana u Beču. Od tada – ni riječi.

SIPA i Tužilaštvo BiH ništa više nisu htjeli da otkriju. Standardno su bez komenatara. Međutim, saslušanje Nemanje Vasića jasan je dokaz da SIPA češlja sve redom, kako bi dokazala porijeklo 400.000 evra za kupovinu Špirićevog stana u Beču.

Vasić kaže da je saznao i to da se SIPA raspitivala na više mjesta o donacijama za Špirićev naučni rad.

ATV saznaje da su bili i kod poznatog biznismena Nikole Vukelića zbog donacije od 2.000 maraka iz 2003. godine, kada je Špirić već bio član SNSD-a. To je apsurd, kaže Vukelić za ATV i dodaje da ne može da se sjeti kome je prije 14 godina donirao novac.

“Čovjek uplatio 2003. za izdavanje neke knjige, rad neki, nemam pojma, ja ne pamtim 2003. Bili su, normalno da su bili, ali ništa posebno, dao sam na stotine donacija. Ja svoje pare mogu dati crnom đavolu ako hoću”, rekao je Nikola Vukelić.

On kaže da firme za koje se interesovala SIPA više i ne postoje. Dok SIPA istražuje, Špirić ostaje pri tvrdnji da izjavu o knjigama nikada nije dao i da ne zna zašto su donacije interesantne istražiocima.

atv