Simptomi raka jajnika

Rak jajnika je ginekološki tumor s najnižom stopom preživljavanja, a po učestalosti je peti među malignim bolestima od kojih oboljevaju žene.

Simptomi se kod raka jajnika javljaju dosta kasno, kada je bolest već u poodmaklom stadijumu. Upravo zato stopa petogodišnjeg preživljavanja kod raka jajnika iznosi manje od 50 odsto!

Simptomi:

– nadutost
– bol u području karlice i donjeg djela stomaka
– osjećaj sitosti koji se javlja veoma brzo
– često mokrenje i nagla potreba za mokrenjem
– zamor
– problemi sa želucem
– bol u donjem djelu leđa
– bol tokom seksualnog odnosa
– zatvor
– promjene u menstrualnom ciklusu.

Ukoliko su neki od ovih simptoma konstantno prisutni, a promjene stila života ili ishrane ne pomažu njihovom otklanjanju, nužno je posjetiti ljekara.

Što je dijagnoza ranije postavljena, veće su šanse za izlječenje.

Među faktore koji mogu uticati na pojavu raka jajnika ubrajamo godište (najviše žena oboljeva nakon menopauze), porodičnu istoriju bolesti, prethodne zloćudne bolesti i prethodnu endometriozu.

Oboljevanju su sklonije žene koje nisu rađale ili su rodile kasno, kao i žene koje su veoma rano dobile prvu menstruaciju.

Ne treba zanemariti ni uticaj životnih navika. Pušenje, izostanak fizičke aktivnosti i prekomjerna težina takođe doprinose pojavi raka jajnika.

Zbog činjenice da se simptomi javljaju relativno kasno, važna je uloga preventivnih ginekoloških pregleda.

Redovnim posjećivanjem ginekologa pružate sebi najveću šansu za pravovremeno otkrivanje, a kasnije i lječenje ovog raka.

(Alo.rs)