BalkanNovosti

Šešelj: Floskulu o udruženom zločinačkom poduhvatu koriste kada nemaju dokaza

0

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je potrebno hitno formirati naučni institut za proučavanje sudske prakse Haškog tribunala i da Vlada Srbije, a posebno Ministarstvo pravde, ne smiju skrštenih ruku posmatrati izricanje haške presude generalu Ratku Mladiću.

Šešelj ističe da izricanje presude generalu Mladiću ne predstavlja kraj svih muka i problema Srbije i srpskog naroda, a pogotovo Republike Srpske, ponovivši da je presuda donesena protivpravno.

“Sudsko veće nije ukazalo ni na jednu direktnu vezu između Ratka Mladića i zločina koji mu se pripisuju. Floskula o udruženom zločinačkom poduhvatu služi tamo gdje nema dokaza”, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu.

On kaže da je sada u interesu Haškog tribunala da general Mladić što prije umre, jer im ne odgovara drugostepeni postupak koji se, možda, neće okončati ni za dvije, tri godine, saopšteno je iz SRS.

“Sve će učiniti da mu se što više pogorša zdravstveno stanje i da što pre podlegne, jer u tom slučaju oni nemaju potrebe da odgovaraju na primedbe njegove odbrane”, smatra Šešelj.

On je naglasio da odbrana sada ima veliki broj argumenata za pobijanje prvostepene presude, ali da će ti argumenti ostati prazno slovo na papiru ako ne budu institucionalizovani kroz žalbeni postupak i ako se Žalbeno vijeće ne prinudi da na njih odgovori.

“To je ono što su oni planirali da izbjegnu kod Slobodana Miloševića. Planirali su da Milošević umre prije nego što se okonča žalbeni postupak, odnosno odmah nakon što mu se saopšti presuda, ali su napravili grešku i našli se u raskoraku. On je umro ranije nego što su oni planirali i tako pokvario njihove namjere”, rekao je Šešelj.

On smatra da će Haški tribunal to da uradi i u slučaju generala Mladića, kao i da nije nemoguće da isto učini i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

“Iako je u Karadžićevom slučaju odbrana podnijela žalbu, ostalo je još dugo vremena do žalbene rasprave. Kada se prevede presuda na srpski jezik onda odbrana ima pravo da podnese dopunu žalbe, a s obzirom na to da je presuda u nekih pet tomova, na nekoliko hiljada strana, ko zna kada će uspjeti da je prevedu”, rekao je Šešelj.

On ukazuje da je sve smišljeno i precizno isplanirano, a da srpske strane niko na to ničim ne odgovara.

“Sada treba trezveno sve sagledati i reagovati na pravi način. Najvažnije je da ne sjedimo skrštenih ruku”, rekao je Šešelj.

On je istakao da Srbija mora dati kvalitetan i stručan odgovor na sve ono što se dešavalo u Haškom tribunalu i da nisu dovoljne političke fraze.

“Lako je dezavuisati Haški tribunal političkim argumentima. Važno je da se Tribunal suštinski dezavuiše pravnim argumentima. To nije teško, ali je potrebna dobra volja i kvalitetni ljudi koji će to uraditi”, rekao je Šešelj.

(Srna)

LED sijalice utiču na zdravlje prirode i ljudi

Previous article

Navijači “Crvene zvezde” transparentom poslali poruku generalu Mladiću

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan