NovostiRS/BiH

Seksualno uznemiravanje u Oružanim snagama BiH?

0

Oružane snage (OS) i Ministarstvo odbrane (MO) BiH poslednjih dana potresa novi skandal. Zbog sumnji na nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja, naime, upućene su prijave na adresu Generalnog inspektorata kako bi ti navodi bili ispitani, a eventualni počinioci kažnjeni.

S obzirom na to da su ovakve prijave već duže vrijeme tabu tema u OSBiH, Avaz.ba navodi da se o njima u vojnim krugovima priča krišom, kako ne bi procurile u javnost, a prijavitelji doveli u nezgodnu situaciju.

Iako je do sada bilo samo naznaka za seksualno uznemiravanje, najnovije prijave potvrđuju da ono postoji, ali da mnogi slučajevi nikada ne budu registrovani zato što se žrtve teško odluče da prijave nadređenu osobu za taj čin, ali i zbog straha da ovakva vijest ne bi izašla iz vojnih okvira i dovela u žižu interesa ovu državnu instituciju.

Brigadni general Enes Husejnović, generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH, potvrdio je juče da ima ovakvih slučajeva, ali da s novima, i jesu li u tolikoj mjeri prisutni, nije upoznat.

“Prijava ima, ali, koliko znam, ništa u posljednje vrijeme. Ti slučajevi koje smo imali okončani su u skladu s procedurama. Međutim, mi nismo jedini koji eventualno prime takvu prijavu i koju tretiraju. Jer, stvar je tu i komandovanja i svih onih koji o tome odlučuju”, rekao je Husejnović.

Međutim, u odgovoru iz MOBiH rečeno je da je Generalni inspektorat 2015. i 2016. godine zaprimio dvije prijave koje su okarakterisane kao seksualno uznemiravanje.

“Sve ostale informacije koje se tiču postupanja po navedenim prijavama sadržane su u dosjeu inspektora i nalaze se pod kontrolom Generalnog inspektorata MOBiH te se one mogu dati na uvid isključivo u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH”, kažu iz MOBiH.

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik, rekao je da ranije bila prijava i da je po njoj već postupano.

“Imali smo prošle godine takvu prijavu u Centru za osnovnu obuku u Pazariću. Mi smo to u izvještaju i napisali: uznemiravanje kandidatkinje na obuci u Pazariću. Ali, taj slučaj je okončan tako što je podoficir koji je to uradio dobio prekomandu. Upućen je u drugu jedinicu, jer je dokazano uznemiravanje kandidata na obuci”, kaže Šiljegović.

U izveštaju po prijavi kandidatkinje od 14. oktobra prošle godine, a po kojoj je postupio vojni povjerenik, navodi se da je utvrđeno da je:

“Kao dežurni čete ulazio sam u sobu u kojoj su smještene kandidatkinje na osnovnoj obuci, iako u spomenutom poglavlju Standardnih operativnih operacija (SOP) izričito i nedvosmisleno stoji da u prostorije u kojima su smještene žene ‘mogu ući dežurni organi, prilikom kontrole stanja, kao i komandiri (pretpostavljene starješine), gdje će imati strogo profesionalan i vojnički odnos (najmanje dva lica)’“.

avaz.ba

Mostarka koja je preživjela napad u Berlinu: Još se tresem, čekaju nas napeti dani

Previous article

Snijeg u Sahari nakon 37 godina (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti