Šef američkih snaga u Evropi: Rusi su BRŽI, moramo da se ugledamo na njih

Komandant kopnenih snaga SAD u Evropi, general Ben Hodžis upozorio da je Rusija propustila priliku da doprinese stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

 

“Mislim da su Rusi proćerdali priliku da daju doprinos stabilizaciji i bezbednosti u regionu. Izgubili su priliku da budu transparentniji. Nisu morali da budu tako nedovoljno transparentni”, kazao je sinoć Hodižs u Žaganju na zapadu Poljske, komentarišući vojnu vežbu “Zapad2017” Rusije i Belorusije.

Američki general naglasio je da je strah u Evropi čemu uopšte služe ti rusko-beloruski manevri, završeni 20. septembra, prouzrokovala činjenica što Rusija i Belorusija za razliku od NATO nisu na svoje vojne vežbe pozvale posmatrače i novinare i niko sa strane nije mogao da prati šta se dešava.

“Mi svi u NATO smo svesni da moramo da pomažemo jedni drugima, niko od nas ne može da se odbrani sam. Zato organizujemo zajedničke vežbe kao sada Dragon ili prošlogodišnja Anakonda. Neophodne su da naučimo da reagujemo u kratkom roku”, rekao je Hodžis.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation / Facebook

“Možete biti sigurni da Rusija vidi snagu saveznika, vidi snagu poljske armije. Ukoliko ikada naprave tu grešku i pomisle da mogu da napadnu, iako još jednom naglašavam da je to malo verovatno, moramo da im pokažemo da umemo da se premeštamo brže nego oni, da ne naprave tu grešku”, rekao je Hodžis.

Komandant američkih kopnenih snaga u NATO zahtevajući taj vojni šengen za savezničke trupe i oružje naglasio je da ne traži smanjenje restrikcija u nacionalnim propisima tako da se trupe NATO kreću bez kontrole, već da dobiju mogućnost da se premeštaju brže.

General Ben Hodžis ponovo je odbio optužbe Rusije da je američki antiraketni štit i njegova buduća baza u Redjikovu na severu Poljske ikako uperen protiv Rusije.

“Suviše poštujem rusku armiju da poverujem da oni zaista u to veruju”, kazao je general poljskoj televiziji.

blic