SDA: Pružićemo podršku Bošnjacima u RS da podnesu krivičnu prijavu protiv Dodika

Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) konstatovano da je SDA potvrdila poziciju “najjače političke stranke u BiH” jer je na lokalnim izborima, prema prebrojanim glasovima, osvojila više od 315.000 glasova i povećala broj odbornika u Federaciji za najmanje 50 rekao je novinarima potpredsjednik SDA Adil Osmanović nakon sjednice.

sda-osmanovic

U roku 15 dana, kako je rečeno, Predsjedništvu i Glavnom odboru Stranke, opštinske, kantonalne i regionalne organizacije trebaju dostaviti detaljnu analizu lokalnih izbora u BiH sa prijedlogom mjera.

“Koalicija sa Savezom za promjene je stabilna na državnom nivou, kao i koalicija SDA, SBB i HDZ na federalnom i kantonalnom nivou”, potvrdio je Osmanović.

Analizirajući izborne rezultate, Predsjedništvo Stranke je zatražilo da se ponište izbori u Srebrenici, smatrajući da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUPRS-a u zgradu Opštine Srebrenica.

Takođe, i u pogledu izbora u Stocu, SDA traži da Centralna izborna komisija BiH donese odluku o poništenju tog procesa i da zakaže nove izbore u roku 14 dana.

Predsjedništvo je utvrdilo, dodao je Osmanović, da se djelovanjem Milorada Dodika trebaju baviti tužilaštva i sudovi, te je naveo da je Dodik počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti upućujući prijetnju Bošnjacima u RS-u.

Zbog osnovane sumnje da je počinio to djelo, kako je rečeno, SDA će pružiti podršku Bošnjacima u RS-u da podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika.

fena