Savez za promjene: Dodik da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji

Savez za promjene pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jer je prihvatanje amandmana kojima se utvrđuje struktura zaposlenih u MUP-u Republike Srpske prema popisu stanovništva iz 1991. godine, kako kažu, najveći udarac na MUP od njegovog osnivanja.

20160206153127_352222

“Sve što je postignuto zaštitom policije i MUP-a u reformi policije i pod teškim pritiskom Pedija Ešdauna sada je dovedeno u pitanje jer će u mnogim policijskim stanicama Srbi postati manjina”, saopšteno je iz Saveza za promjene.
U Savezu za promjene tvrde da se nakon ovoga mogu očekivati dalje reforme policije, javne uprave, lokalne samouprave i gubljenje nadležnosti Srpske.

Iz Saveza navode da će u slučaju da predsjednik Republike Srpske potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima preuzeti glavnu odgovornost za, kako navode, uništenje MUP-a Srpske i izdaju nacionalnih interesa Srba.

Savez za promjene ocijenio je da je nedopustivo da predsjednik Srpske “pravi tajne dogovore” sa Koalicijom “Domovina”, što je potvrdio šef kluba te koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mihnet Okić, čiji su, kako navode, izvođači članovi skupštinskih komisija Nedeljko Čubrilović, Dušica Savić, Nada Tešanović i Nenad Stevandić, a kojima se reformiše MUP na način na kakav to nije pošlo za rukom ni bivšem visokom predstavniku Pediju Ešdaunu.

“Neuspjeli pokušaj pravdanja ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača predstavlja krajnje licemjerje. Neodgovorna je i infantilna njegova tvrdnja da se neće primjenjivati Zakon i da se Zakonom o radu i sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u može izbjeći zapošljavanje po popisu iz 1991. godine”, navodi se u saopštenju.

Savez za promjene smatra da umjesto branjenja neodbranjivog, ministar unutrašnjih poslova “zbog nacionalne izdaje treba da podnese ostavku”.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usklađivanje zakona, propisa i akata prihvatila je u utorak, 2. februara, pet amandmana Kluba Bošnjaka koji se odnose na nacionalnu zastupljenost u MUP-u Srpske po popisu iz 1991. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je ranije da su prihvaćeni amandmani Kluba Bošnjaka dio Ustava Republike Srpske.

Lukač je rekao i da je priča opozicije o nacionalnoj izdaji Srba, zbog usvajanja amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, “politikanstvo takozvanog Saveza za promjene i njihova želja da se sakrija izdaja interesa Srpske u Sarajevu”.

SRNA