NovostiRS/BiH

Sastanak Putin-Dodik: Razumijevanje za pritiske kojima je RS izložena

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom danas razgovarao o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termoelektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite Republike Srpske.

“Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se Republika Srpska izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnosti”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga.

Dodik je istakao da je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja Republika Srpska i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su konstatovali i da Srpska i Rusija imaju dobar razvoj političkih i ekonomskih odnosa, te da je posebno izrazio zahvalnost Rusiji što ima razumijevanje za provođenje Dejtonskog sporazuma.

“Ovo su naši sastanci u kontinuitetu i veoma mi je drago da je predsjednik Rusije našao vremena da se opet susretnemo i popričamo o projektima koje ostvarujemo na prostoru Srpske, u danu u kojem je imao mnoge goste. U Sankt Peterburgu se okupilo oko 20.000 ljudi iz svijeta biznisa i politike, te brojni državnici”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Putinom razgovarao i o gasu, i o onome što je potrebno da bi se izgradio jedan kapacitet u Zvorniku, za koji je ranije potpisan protokol.

“Ovaj forum je pokazao da Rusija nije poklekla pod sankcijama međunarodnog faktora i to dodatno iritira one koji su kreatori tih projekata”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da Rusija pokazuje da se izvukla iz teških pritisaka i da je uspjela da stabilizuje svoju ekonomiju i da bilježi rast privrede.

“To govori da je sposobnost rukovodstva sa predsjednikom Putinom na čelu impozantna i da u tom pogledu Ruska Federacija može da čeka samo bolje dane”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da su ovakvi skupovi značajni da bi se razumjelo kako danas stoji svijet i kuda se on kreće, o čemu su na forumu govorili panelisti poput Putina, predsjednika Francuske Emanuela Makrona, potpredsjednika kineske Vlade, direktorke MMF-a Kristin Lagard.

“Sam Makron potencira okupljanja oko vrijednosti EU, ali je isto tako rekao da se mora podržati suverenitet država i da dogovorom država mora da se obezbijedi međunarodni poredak i mir”, rekao je Dodik.

On je naveo da je na skupu bilo riječi i o tome na koji se način gleda na akcije SAD u vezi sa Iranom i istupanjem iz nuklearnog sporazuma.

“Činjenica je da mnoge firme iz zemalja recimo Zapadne Evrope, koje sarađuju ili su uspostavile velike projekte, sada moraju da prekinu tu saradnju i da bilježe ogromne gubitke zato što je Amerika rekla da ukoliko se sarađuje sa Iranom ne mogu da sarađuju sa Amerikom”, rekao je Dodik.

On je rekao i da Rusija danas može da pokaže svijetu da je faktor stabilnosti i mira i da Rusija gotovo nema nijednu urgentu tačku na kojoj ona otvara probleme.

“Ona suvereno brani svoje nacionalne interese, ali nije spremna da ugrozi svjetski i regionalni mir da bi se nametala njena arogancija koju ne pokazuje ni po jednom pitanju”, zaključio je Dodik.

srna

PRNJAVOR: Maturanti SMŠ “Ivo Andrić” prodefilovali glavnom ulicom /FOTO/

Previous article

Abramovič emigrirao u Izrael

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti