Sastali se Vučić i Putin: Bezuslovno sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Kremlju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je upravo započeo četvrti mandat na čelu ruske države.

Predsjednik Rusije rekao je večeras na početku susreta sa predsednikom Srbije da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja u odosima između dvije zemlje, a Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije.

“Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svjetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata kako ga mi zovemo”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, u istorijskom sjećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

“Ove godine se obilježava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmjena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, prije sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa”, zaključio je Putin.

Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvijek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobjedi na predsjedničkih izborima, te poželio mnogo uspjeha u radu.

“U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju uvek ste pružali Sbriji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015. kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasiili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na birtansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet”, istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je obim trgovinske razmjene samo u prva tri mjeseca ove godine uvećan za 10 odsto u odnosu na dobru 2017. godinu.

“Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza”, naglasio je on.

Izrazio je nadu da će dvije zemlje imati priliku da uvećaju i poboljšaju saradnju u svim oblastima u narednom periodu.

Vučić i Putin su potom razgovore nastavili iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a nastaviće ih tokom radne večere.

Vučić je prvi strani državnik kojeg Putin prima nakon inauguracije 7. maja.

Poslije sastanka u četiri oka, dvojica lidera će razgovor nastaviti za radnom večerom.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti unapređenje bilateralnih, a posebno ekonomskih odnosa, a za srpsku stranu ključno pitanje biće Kosovo i Metohija.

Vučić boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi, na Putinov poziv.

On će sutra zajedno sa Putinom prisustvovati vojnoj paradi na crvenom trgu povodom Dana pobjede nad fašizmom, a, kako je sam rekao, sa ruskim predsjednikom će i šetati ulicama Moskve u okviru manifestacije “Besmrtni puk”.

Predsjednik Srbije je u Moskvu doputovao u pratnjii potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Vučić je, po dolasku u Moskvu, najavio da će zamoliti predsjednika Rusije da “dublje” sagledaju problem Kosova i Metohije.

Predsjednik Srbije je rekao da bi, u situaciji u kojoj su svi krenuli maksimalno da se angažuju po tom pitanju, bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom.

“Zamoliću predsednika Putina da, ne samo u direktnoj podršsci koju pruža Srbiji, nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom u svim organima i međunarodnim institucijama i organizacijama”, rekao je Vučić.

“Moliću predsednika Putina da dublje sagledamo problem Kosova i Metohije”, istakao je on.

On je rekao da će se razgovarati o važnim temama, ekonomskim odnosima, vojnoj i ekonomskoj saradnji.

tanjug