NovostiRS/BiH

Sarajevo: Ukinuta mjera “par-nepar”

0

perativni štab Vlade Kantona Sarajevo danas poslijepodne ukinuo je odluku o saobraćanju vozila po principu “par – nepar”, koja je juče startovala kao mjera zbog prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Ovu odluku je 24. decembra potpisao Čedomir Lukić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša.

Riječ je o sistemu “par – nepar”, što u prevodu znači da jedan dan zabrana važi za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6 i 8, a drugi dan za neparne brojeve, odnosno 1, 3, 5, 7 i 9. Mjera se nije odnosila na vozila policije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (Hitna pomoć, Civilna zaštita i vatrogasci), kao ni na vozila za snabdijevanje lijekovima i namirnicama.

Policija juče i danas nije kažnjavala vozače koji se nisu pridržavali navedenih pravila, već je samo pisala upozorenja. Za pravne osobe koje se nisu pridržavale propisanih mjera bila je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 KM, a za fizičke osobe od 500 do 1.000 KM.

Odluka je izazvala i veliko negodovanje Sarajlija.

Ova mjera Vlade Kantona Sarajevo naišla je na oštru kritiku javnosti, a Elmedin Konkalović, premijer Kantona Sarajevo, rekao je da su navikli na to, ali da su spremni ponovo podržati uvođenje mjera vožnje automobila po principu par – nepar, kao i slične mjere, ako za to bude potrebe.

“Smatramo da je kratkoročno uvedena mjera dala rezultate”, rekao je Konkalović.

Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku i da se skrati nastava u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Vlade KS, nastavni proces i redovna nastava trajat će do 17 sati, a vannastavne aktivnosti se neće realizovati.

Takođe će se djeci sa zdravstvenim smetnjama omogućiti odsustvovanje s nastave i slobodno vrijeme između časova učenici neće provoditi na otvorenim školskim prostorima. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podsjeća da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga. Prijedlog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS da se obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama nije podržalo ni Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u KS.

Izvor: Nezavisne novine

Za ubistvo Marka Đerića ukupno 35 godina zatvora

Previous article

Izvučeno tijelo kapetana aviona Romana Volkova

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti