Sanaderu dao mito u kutiji za hrenovke

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska nastavljeno je dopunom odbrane suoptuženog Stjepana Fiolića koji je ponovio da je Sanaderu dao mito nakon što je Vlada 2009. donijela odluku o otkupu Fiolićeve zgrade za potrebe ministarstva na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković.

fiolic

Fiolić je kazao da ostaje pri svemu što je ranije rekao na sudu i pred Uskokovim istražiocima. Istovremeno je odbacio i Sanaderove tvrdnje, poput one da bez pregleda nije mogao ući u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici ili da se sporazumio s Uskokom i lažno teretio bivšeg premijera, navodi Hina.

Pojasnio je da je u vili obitelji Sanader od 2005. do 2012. bio nekoliko desetaka puta, a čuvari ga, kaže, nisu pregledavali jer su ga poznavali. Fiolić je detaljno opisao i unutaršnji raspored porodične vile, a osim u prizemlju i na spratovima bio je i u podrumu, gdje je bivšem premijeru donio novac, navodno u kutiji za hrenovke. Kazao je i da je bila riječ o novcu kojim je želio kupiti hotel Lapad.

Odbacio je i tvrdnje da je novac koji je zaradio prodajom zgrade u Planinskoj potrošio za izgradnju kuće svog sina, ali i da je sklopio nagodbu s Uskokom.

“S Uskokom imam samo poteškoće. Blokirali su imovinu meni i mojim firmama, a neke su se zbog toga i ugasile. Ne znam kakav bi to bio dogovor”, kazao je Fiolić.

Pojasnio je i da je prvobitni iskaz u Uskoku, u kojem nije spominjao bivšeg premijera dopunio na nagovor porodice ili advokata, ali i ultimatuma supruge koja je zaprijetila da će ona sve ispričati istražiteljima.

Sanader je ranije u svojoj obrani tvrdio da su sve Fiolićeve riječi kojima ga je teretio laž te da je prije suđenja sklopio nagodbu s Uskokom. Sanader je pred sudskim vijećem u svojoj odbrani zatražio i nagodbu koju je s tužilaštvom navodno zaključio bivši ministar Čobanković prije nego što je takođe priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.

Uskok tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je Čobankovićevo ministarstvo, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u porodičnu kuću odnio 10 miliona kuna i milion eura.

U svojoj odbrani Sanader je tvrdio i da je žrtva političkog progona svoje nasljednice Jadranke Kosor te da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužilaštvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je kompanija Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

klix