Šamac: U istoj kući živjeli Đinđić i Izetbegović?

U opštini Šamac i 13 godina poslije smrti Alije Izetbegovića i Zorana Đinđića, raspravlja se gdje su ti lideri rođeni. Prema tvrdnjama, rodili su se u istoj kući.

samac

Svi u Šamcu znaju gdje je Alijina kuća. Obnovljena je u januaru 2014. godine, a samo par mjeseci kasnije u maju, uništena je u poplavama.

Ključ od avlije ima Amir Mehmedi.

“Čuvam, pazim, ne znam sigurno da li je Đinđić rođen ovdje, pričaju ljudi”, kaže čuvar Amir Mehmedi.

Na otvaranju obnovljene kuće prije dvije godine bio je Bakir, sin Alijin, koji je utvrdio da ova kuća i dvorište povezuju dva, kako je rekao, markantna demokratska lidera – Aliju Izetbegovića i ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ovo je kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović, a mnogi Šamčani kažu da je u njoj rođen ili jedno vrijeme živio, Zoran Đinđić, a drugi pak ne vjeruju u ovaj urbani mit, kažu Đinđić je iz sela Kruškovo.

Kuća nikada nije postala muzej, niti je zvanično ikada potvrđena povezanost porodice Đinđić sa objektom Izetbegovića.

“Sticajem okolnosti, kako je Đinđićev otac bio vojno lice, tu je službovao i jedno vrijeme je živio u toj kući”, priča Mladen Radović, direktor Turističke organizacije Šamac.

Ulicu u Šamcu nema ni Alija ni Zoran. Inicijativa da je Đinđić dobije, ipak postoji.

“Imali smo jednu od inicijativa da ulica pored stadiona dobije Đinđićevo ime”, izjavio je Savo Minić, načelnik opštine Šamac.

Osim rodnog mjesta, Đinđića i Izetbegovića povezuje i ista godina smrti – 2003, ali i mnogo kontroverzi i otvorenih pitanja o njihovim životima i političkim djelovanjima.

N1