SAD:Muškarac iz BiH deportovan zbog ubistva Srpkinje

od prnjavorski 0

Federalni sudija iz američke države Minesota naredio je deportaciju jednog muškarca koji je sakrio svoju ratnu prošlost kada je prije skoro dvije decenije stigao u SAD kao izbjeglica iz ratom razorene Bosne i Hercegovine.

muskarac-deportovan (1)

Zdenko Jakiša priznao je da je sakrio podatke o svojoj prošlosti kada je 1998. godine došao u Minesotu, koji se odnose na ubistvo starije Srpkinje iz komšiluka tako što je ispalio rafal u njen prozor 1993. godine, kao i na presude zbog napada i ugrožavanja mira.

U presudi sudije 47-godišnjem Jakiši navodi se da može da mu sudi samo za lažno prikazanu dokumentaciju u njegovoj prijavi za boravišnu dozvolu.

On je pred sudom u četvrtak rekao da je lagao “kako bi spasio svoj život i život njegove žene”.

Kako prenosi AP, Jakiša bi mogao u narednih sedam dana biti deportovan iz SAD-a.

Inače, Jakiša i njegova supruga Ana žive u prigradskom dijelu Forest Lejka, gdje su u suvlasništvu taksi kompanije. On ima poduži kriminalni dosije u Minesoti, koji uključuje više presuda za vožnju u pijanom stanju, nasilničko ponašanje i ometanja pravnog postupka.

Vlasti u BiH su rekle, kako prenosi AP, da je Jakiša tražen zbog ispitivanja u istrazi vezanoj za ratne zločine.

N1

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>