SAD digla dva borbena aviona zbog incidenta

Vojska SAD poslala je dva borbena aviona vazduhoplovnih snaga da doprate putnički avion “Amerikan erlajnsa” do Međunarodnog aerodroma u Honoluluu.

American Airlines

To se dogodilo nakon što je u tom avionu prijavljen incident u koji je bio umiješan turski putnik, saopštili su zvaničnici.

“Avioni F-22 ispratili su putnički avion do aerodroma u skladu sa procedurom unutrašnje odbrane. Lokalna policija je odgovorila čim je civilni avion sletio”, rekao je portparol američke vazuhoplovne komande Dejv Benam, prenosi danas Rojters.

FBI, vojska i američka aviokompanija za sada nisu precizirali koje vrste je bio incident do kojeg je došlo u putničkom avionu, ali su lokalni mediji prenijeli da je jedan putnik pokušao da silom uđe u pilotsku kabinu aviona koji je iz Los Anđelesa letio na Honolulu.

Problematičnog putnika je smirio jedan policajac van dužnosti i ostali putnici i članovi posade, a avion je bezbijedno sletio u 11:35 sati po havajskom vremenu, naveli su zvaničnici.

U incidentu niko nije povrijeđen, napominje britanska agencija.

Federalne vlasti pripremaju krivičnu tužbu protiv turskog državljanna Anila Uskanila (25) zbog ometanja posade, rekao je specijalni agent FBI-ja Pol Delakort na konferenciji za novinare u Honoluluu.

Na pitanje da li je Uskanil pokušao da provali u kokpit, on je rekao da je Turčin bio u prolazu između sjedišta sa “nejasnim motivima”.

Policija na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu saopštila je daje Uskanil priveden, ispitan i pušten nekoliko sati ranije, nakon što ga je obezbjeđenje na tom aerodromu spriječilo da izađe na vrata terminala koja vode na pistu.

Uskanil je taj potez obrazložio time da je “krenuo na pogrešan izlaz jer je bio u pripitom stanju”, ali policija navodi da nivo njegove alkoholisanosti nije bio visok.

U avionu “Amerikan erlajnza”, u koji se Turčin ukrcao par sati kasnije, nalazio se 181 putnik i šest članova posade.

B92