SAD će pri odobravanju viza provjeravati i aktivnosti na društvenim mrežama

Američki State department predložilo je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu, a koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražioca vize na društvenim mrežama, navedeno je u službenom dokumentu koji je danas objavljen.

Konzularni odjeli će provjeravati aktivnosti na društvenim mrežama u posljednjih pet godina.

Ovakva odluka je u skladu s planom predsjednika Donalda Trampa koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u SAD. Novi kriteriji koje će razmatrati konzularni odjeli američkih ambasada sadržava će i pitanja o profilima na društvenim mrežama i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije. Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi oko 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tokom godine.

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno, nego na sve osobe za koje se procjeni da bi „zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti“ morale proći dodatne provjere.

Uz to, takvi tražioci viza će morati dostaviti brojeve svih ranijih pasoša, informacije o korištenju društvenih mreža posljednjih pet godina, e-mail adrese, bojeve telefona i informacije o svojoj biografiji u posljednjih 15 godina, navedeno je.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup socijalnim mrežama. Ako, ovi propisi budu usvojeni, biće korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trampa, a zbog jačanja sistema sigurnosti i američkih granica.

fena