NovostiRS/BiH

Sa HIV-om u RS živi 107 osoba

0

U Republici Srpskoj ove godine je registrovano 11 novih osoba sa HIV/AIDS-om, od kojih je dvoje oboljelih od side preminulo, istakli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

hiv

U Institutu navode da je kod četiri osobe način prenosa infekcije heteroseksualni, a kod četiri homoseksualni, dok je po jedna osoba inficirana korišćenjem droga putem injekcije i biseksualno. Dodaju da je kod jedne oboljele osobe put prenosa infekcije nepoznat.

“U RS sa HIV/AIDS-om živi 107 osoba, a od posljedica side umrlo je 20 ljudi”, rekli su u Institutu.

Ističu da se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS antiretrovirusnom terapijom liječi 47 osoba.

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta danas će biti organizovano besplatno testiranje na HIV, u vremenu od osam do 20 časova. Svi koji žele mogu se besplatno testirati i u Klinici za infektivne bolesti UKC-a RS.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu sa HIV-om živi oko 36,7 miliona osoba, a najveći broj oboljelih, oko 70 odsto, pripada subsaharskoj regiji na afričkom kontinentu.

Izvor: Glas Srpske

Ispovijest dječaka Tadije Simovića, srpskog Olivera Tvista: Bio sam rob u selu

Previous article

Detalji nezapamćenog incidenta: Kako je napao ženu koja je rodila tri dječaka?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti