Ruski ambasador podlegao povredama

Ruski ambasador u Turskoj Andrey Karlov koji je danas upucan prilikom posjete umjetničkoj izložbi u Ankari preminuo je u bolnici.

ubistvo-1

Andrey Karlov upucan je danas u Ankari tokom govora na otvaranju izložbe “Rusija u očima Turaka” nakon čega je sa povredama, prebačen u bolnicu.

Napadač koji je ubio ambasadora, prema izjavama svjedoka u njega je pucao nekoliko puta, a ranio je i još nekoliko osoba koje su hospitalizovane.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je večeras da je ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov podlegao povredama u napadu u Ankari.

ambasador ruski turska

U međuvremenu, turske vlasti pojačale su mjere bezbjednosti oko ruske Ambasade u Ankari nakon ubistva ruskog ambasadora.

Gradonačelnik Ankare rekao je da je cilj napada u galeriji u Ankari da uništi tursko-ruske odnose.

Andrej Genadijevič Karlov rođen je 1954. godine. Na mjesto ruskog ambasadora u Ankari postavljen je 2013. godine.

Poslije napada, atentator je pokušao da se sakrije u kulturnom centru u naselju Čankaja, ali su ga tuirski specijalci ubrzo pronašli i ubili.
Napadač je, dok je pucao na ambasadora, uzviknuo: “Ovo je osveta za Alep”, prenijela je turska NTV. Kako navodi Sputnjik, do napada je došlo na izložbi pod nazivom “Rusija očima Turaka”. Ruski zvaničnici smatraju da je napad djelo radikalnih islamista.

Napad je izveden poslije višednevnih protesta u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, podsjeća AFP. Vlasti u Ankari, u međuvremenu, saopštile su da je napadač Mevlut Mert Altintaš policajac iz Ankare.

napadac turska ambasador 1

Izvor: ATV