Rusija pravi “PAK DA” – savršeni bombarder VIDEO

od prnjavorski 0

Rusi rade na novom avionu strateške avijacije “PAK DA” , koji neće služiti samo kao strateški “bombarder – nosač raketa”, već i kao platforma za lansiranje kosmičkih aparata, a imaće i supersonično naoružanje.

Korporacija “Tupoljev” napravila je prvu maketu u prirodnoj veličini najnovijeg perspektivnog sistema strateške avijacije “PAK DA”.

Kako se saznaje iz vojnih izvora, osim klasičnih borbenih funkcija, avion će moći da lansira male kosmičke aparate u Zemljinu orbitu.

To će omogućiti da se zamijene laki sateliti kojima je istekao radni vijek, i to bez izgradnje i lansiranja skupih raketa pomoću kojih se u Zemljinu orbitu izbacuju veliki sateliti.

“PAK DA” je neophodan za strateško odvraćanje – navode stručnjaci, pa se osim nuklearnog oružja sada radi i na konstruisanju krstarećih raketa velikog dometa prilagođenih ovom avionu, kao i hipersoničnog oružja.

Svo to oružje biće smješteno u unutrašnjosti aviona.

Ruski naučnici sada rade na legurama kompozitnih materijala, zahvaljujući kojima će “PAK DA” biti manje uočljiv u sistemima za otkrivanje koje posjeduje potencijalni protivnik.

Takođe, zna se da će avion letjeti brzinom manjom od zvuka, tako da će biti manje glasan i manje uočljiv u infracrvenom spektru, prenosi “Ruska reč”.

Karakteristika aviona strateške avijacije jeste mogućnost da veoma dugo leti bez dopune goriva u vazduhu, kao i to što je predviđen za raketiranje područja koja su udaljena od granica Rusije.

“PAK DA” nosiće sve vrste nuklearnih i konvencionalnih bombi – kao što su projektili za probijanje oklopa i betona, kasetne bombe, morske mine.

(Srna)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>