Rusija pravi lovca šeste generacije

 Najnoviji lovac Su-57 zahvaljujući svojim mogućnostima za modernizaciju može da postane lovac šeste generacije, izjavio je u intervjuu za ruske medije bivši komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, predsjednik komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Bondarjov.

“To je predivan avion i on može da bude avion ne samo pete, već i šeste generacije. On ima ogroman modernizacioni potencijal. Najvažnije jda je po svojoj nevidljivosti najbolji među postojećim modelima. On u sebi sadrži sve najbolje što postoje u savremenoj avijacionoj nauci, ne samo ruskoj, već i svjetskoj”, izjavio je Bondarjov.

On je dodao i da se trenutno radi na tome da višenamenski lovac-bombarder dobije varijantu sa jednim pilotom.

„Mislim da na bazi Su-34 treba praviti novog bombardera. Odličan avion: manevarske sposobnosti, osam tona bombi, naspram četiri kod Su-24, odlična preciznost. Mislim da je jednostavnije i brže napraviti kabinu samo za jednog pilota, a sve ostalo ostaviti kako jeste”, rekao je on.

Ruski senator je saopštio i da se planira početak konstruktorskih radova na izgradnji perspektivnog kompleksa za daleko presretanje koji će zamijeniti MiG-a 31.

“Naučno-konstruktivni rad na kompleksu za daleko presretanje je u toku. Nadam se da će uskoro biti završen. Mislim da će 2018. godine početi naučno-konstruktivni rad na izradi perspektivnog presretača”, dodao je on.

sputniknews.com