I Rusija posjeduje Teslin “zrak smrti”

Poverljivi dokumenti o Nikoli Tesli, sa kojih je ovih dana američki Federalni biro za istrage (FBI) skinuo oznaku tajnosti, nisu nepoznati javnosti, osim tri o “zraku smrti”. Iako je bilo poznato da je dan poslije Tesline smrti, 8. januara 1943, američka vlada zaplijenila cjelokupnu imovinu iz njegovog apartmana u hotelu “Njujorker”, Amerikanci su to tek sad priznali.

20161002095428_390144

Ovo, za “Novosti”, kaže prof. dr Velimir Abramović, jedan od najvećih stručnjaka za djelo Nikole Tesle, napominjući da je većinu “novih” dokumenata objavio Aleksandar Milinković u knjizi “Tesla – Dosije FBI”. “FBI je tek sad obznanio šta se tih dana događalo”, govori Abramović. “Prećutali su, međutim, da su u Teslinom apartmanu bili predstavnici američke vojne obavještajne službe DIA, a ne FBI agenti. Tesla je bio naučnik, a ne kriminalac kao Al Kapone! Pratili su ga vojni obavještajci.

Teslini pravi naučni radovi nisu u FBI, već u tzv. Intelligence community, američkoj obavještajnoj službi za naučna otkrića, a vjerovatno ih imaju i Englezi.” Tri nedjelje poslije Tesline smrti, sva njegova imovina i svi dokumenati predati su na detaljno ispitivanje, nikom drugom do Džonu Dž. Trampu, stricu Donalda Trampa i njegovom asistentu Ričardu Fejmanu. Oni su pregledali sve zaplijenjene Tesline spise. “Tramp i Fejman radili su za državnu američku vojnu obavještajnu službu NSA i povjereno im je da odaberu šta će ostati, a šta će biti sklonjeno”, kaže Abramović. Abramović tvrdi da je Tesla umro u svom apartmanu 7. januara 1943, što je i bilo poznato, a ne dan kasnije, kako se navodi u novoobjavljenim dokumentima.

“General Mirko Marković opisao je u svojim memoarima šta se dogodilo”, kaže Abramović. “Desilo se da Marković, takođe zanimljiva ličnost, general koji je kasnije kao staljinista završio na Golom otoku, a u to vrijeme u Pitsburgu bio glavni urednik lista “Slobodna riječ”, sasvim neočekivano sa Teslinim sestrićem Savom Kosanovićem 7. januara ode u hotel “Njujorker”. Tamo su zatekli policiju koja je fotografisala Teslin apartman, ali i sve njegove stvari, još netaknute.

Naočigled Markovića i Kosanovića došla su tri manja vozila iz Pentagona i sve aparate odnijeli su vojnici. Takođe i tehničke crteže koji su bili u spavaćoj sobi u velikom namjenskom ormanu.” Dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti dokazuju da su ta čuvena otkrića tek vrh ledenog brijega Tesline genijalnosti. Po zvaničnoj verziji, koja je važila u proteklim decenijama, “zraci smrti” u stvari ne postoje. Dokumenti objavljeni poslije 73 godine, međutim, pružaju satisfakciju “teoretičarima zavjere”, koji odavno tvrde da je vlast mnoge Tesline pronalaske sakrila od javnosti.

Navodno, Tesla je tridesetih godina otkrio oružje zasnovano na mlazu čestica svjetlosti, koje su neki nazvali zracima mira. Ta naprava, teoretski, može da proizvede jak usmjeren snop energije, koji se može upotrebiti za obaranje neprijateljskih aviona ili uništavanje bilo čega drugog. “Tehnologija “zraka smrti” čuvenog pronalazača zaista postoji i sakrivena je od javnosti poslije njegove smrti”, govori Milka Kresoja, direktorka Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle. “Oni dokazuju da Teslini “zraci smrti” nisu tek plod mašte pisaca naučnofantastičnih romana, nego uistinu njegova tehnologija. Štaviše, Bijela kuća je za učinak “zraka smrti” bila živo zainteresovana.”

“Njujork tajms je 11. jula 1934. objavio vijest da je Tesla izmislio “zrake smrti” koji su u stanju da unište oko 10.000 aviona na udaljenosti do 400 kilometara. Govorilo se o, do tada neviđenom, zastrašujućem oružju i da nikakva zaštita i odbrana ne može da spriječi rušilačku snagu tog oružja”, kaže Milka Kresoja. “Od novog oružja, kako je tvrdio svjetski priznati genije električne struje, ne bi postojala nikakva zaštita.” Tesla je uspostavio kontakt sa predstavnikom sovjetske vojne obavještajne službe u SAD – Leonidom Tolokonskim. Rusima je patent ustupio za 25.000 dolara. Vojno rukovodstvo razmatralo je i mogućnost da pozove Teslu u SSSR, a zatim da ga ostavi u zemlji zauvijek. Ali on je odbio tu ponudu. Teslin “zrak smrti” je rođen u Dejtonu, u laboratoriji za materijale vazduhoplovne vojne baze, ali je, prema riječima Abramovića, patent dao Rusima.

“Tesla je svoje patente davao različitim državama – kanadskoj, engleskoj, američkoj i ruskoj”, govori Velimir Abramović. “Zbog njegovih pronalazaka potpisan je čuveni sporazum u Jalti. Rusi imaju četiri Teslina pronalaska, ali ih i dalje čuvaju u tajnosti. Bio sam naučni redaktor za objavljivanje njegovih radova u Rusiji. Izašle su četiri knjige u kojima su njegovi patenti iz svih drugih zemalja, ali problem se pojavio kada smo htjeli da nabavimo one iz Rusije. Nisu nam dozvolili. Peta knjiga, zbog toga, nikad nije izašla.” Nikola Tesla je jedna od najomiljenijih ličnosti u ezoterijskim društvima širom svijeta. U Rusiji vlada “teslomanija” – na dve nedjelje izlazi bar jedna knjiga o njemu.

Teslinom ostavštinom u Americi najviše se bave tajne službe. “Mi nemamo Teslin Institut, ali zato gradimo institut Konfučije na Novom Beogradu. Naša sramota”, kaže Velja Abramović. “Arhiv Muzeja Nikole Tesle u Beogradu sadrži oko 38.000 naučnih dokumenata. Iz njih ko umije da razmišlja i poznaje elektrotehniku može da rekonstruiše mnogo Tesline nauke.”

novosti