NovostiSvijet

Rusija: Neće nas Tramp više vući za nos

0

Kremlj nije naveo kakve će konkretne poteze povući, ali se govori o tome da Rusija sprema paket političkih i ekonomskih mjera. U suštini, američke sankcije su usmjerene protiv ruske politike u energetskoj sferi.

Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma ruske Dume Valentina Matvijenko je rekla da sankcije koje SAD žele da nametnu Rusiji djeluju kao pokušaj da se Rusija potisne sa evropskog energetskog tržišta. „Žalosno je što smo dozvolili Trampu da nas vuče za nos skoro pola godine u nadi da će ostvariti svoja predizborna obećanja, da će normalizovati ili barem početi da normalizuje odnose Rusije i SAD. Prošlo je pola godine, a ništa nije urađeno.

Štaviše, počinje nova runda sankcija Rusiji. Nema sumnje da će Senat da usvoji taj zakon, a da će ga američki predsjednik potom potpisati. Za nas je sad glavno pitanje kako odgovoriti. Naravno, SAD imaju više uticaja na evropsku politiku i evropsku ekonomiju nego Rusija.

Zbog toga mislim da bi naš odgovor mogao da bude asimetričan. Šta možemo da uradimo? Sjetite se, u posljednjim mjesecima Obamine vlasti, pola godine smo trpilitu situaciju, kada je ruska imovina u SAD bila oduzeta, kao i naša vila, koja je nekad bila sovjetska a potom ruska. Isto to se može desiti i sa američkim vilama i vikendicama koje se nalaze ovdje u okolini Moskve, u elitnom naselju Srebreni bor. Mi možemo takođe da zatražimo oduzimanje ove ili neke druge američke imovine“, rekao je za Sputnjik ruski analitičar Aleksandar Domrin.

Analitičari smatraju da bi nove antiruske sankcije mogle da nanesu ogromnu štetu evropskim kompanijama koje imaju zajedničke projekte sa Rusijom i da će EU od tih mjera stradati više nego Rusija, jer nove mjere Vašingtona podrivaju evropsku ekonomiju i stavljaju pod prijetnju energetsku bezbednost Evrope. Zbog toga eksperti vjeruju da će Brisel učiniti sve da blokira sankcije.

„Što se tiče energetike, mislim da tu imamo određene mogućnosti, tim prije što Evropljani, nadam se, i sami shvataju da će te sankcije naneti štetu ne samo Rusiji već i Evropi. EU će početi da se osipa, možda ne u cjelini, zato što tamo uvijek ima poslatih komesara u vidu Poljske ili pribaltičkih zemalja koje neće dozvoliti konsenzus u Evropi oko američkih sankcija. Ali svakako da evropske zemlje mogu pojedinačno da pokrenu pitanje njihovih bilateralnih odnosa sa SAD, a ne samo odnosa između EU i SAD“, rekao je Domrin.

S obzirom na to da antiruske sankcije u najvećoj mjeri pogađaju Evropu, krupnog trgovinskog partnera Rusije, ruski zvaničnici kažu da trenutno imaju konsultacije sa EU, nakon čega će Moskva razraditi mjere odgovora Vašingtonu. Domrin, s druge strane, dodaje da bi zaoštravanje odnosa između SAD i Rusije moglo da se odrazi i na finansijski sektor. „Na planu finansija situacija je, čini mi se, nelogična jer Rusija faktički ulazi u drugu desetinu kreditora SAD. Hoću da kažem da te hartije od vrjednosti, sve one dužničke obaveze u koje Rusija već duže vrijeme rado ulaže novac su krajnje opasna inicijativa jer se sjećamo situacije poslije islamske revolucije u Iranu.

A ako pogledamo taj nacrt zakona, on faktički uspostavlja nekakvu ’osovinu zla‘ koju čine Iran, Rusija i Sjeverna Koreja. Mi se odlično sjećamo kako su poslije islamske revolucije u Iranu svi bankarski računi, sve bankarske instrukcije bile zaplijenjeni u SAD. Ako dođe do nekog zaoštravanja među našim zemljama, nekog lokalnog, možda slučajnog sukoba nastalog uslijed provokacija, recimo među ruskim i američkim snagama u Siriji, ne trebalo biti prorok pa shvatiti da će momentalno biti zapljenjene sve ruske investicije u američku ekonomiju. Radi se o nekih 90 milijardi dolara.

Još dok je Obama bio u Bijeloj kući, sve te naše investicije, hartije od vrijednosti iznosile su 88 milijardi dolara. Svega toga se treba pribojavati.  Naravno, ruski bankari neće dobiti kamatu ako povuku novac iz SAD, ali i za SAD će to svakako biti neočekivana neprijatnost“. Novi paket antiruskih sankcija je postao kamen spoticanja i u SAD. Mnogi američki analitičari, mediji i šefovi velikih energetskih kompanija otvoreno upozoravaju da će se nove mjere protiv Rusije u stvari vratiti kao bumerang SAD, i ističu da će to za Ameriku biti „bolan udarac“. Tamošnji mediji ne sumnjaju će odgovor Moskve na potez Vašingtona biti „neočekivan i simetričan“. Prema mišljenu Amerikanaca, Rusija će zadati udarac odande odakle se SAD najmanje nadaju. Zapadni mediji predviđaju da će uslijediti „ozbiljne neprijatnosti za američke građane“, a analitičari kažu da bi Rusija mogla da liši posla milione američkih građana i da zatvori pristup SAD na energetsko tržište.

Kako navode, poenta leži u samim sankcijama — novi paket uvodi zabranu učešća američkih energetskih kompanija ne samo u Rusiji nego u svakoj tački svijeta gdje se očekuje učešće Rusije.

„Ako ruski energetski sektor poželi da u potpunosti zatvori Sjedinjenim Državama pristup na svjetskom tržištu, njemu će biti dovoljno da prosto formalno uđe u neki međunarodni ključni projekat i to će dovesti do toga da od novih sankcija stradaju ne ruske kompanije, već američke, kao i milioni građana SAD“, smatra američki analitičar Margo Torning.

Trenutni spisak američkih i evropskih kompanija koje mogu da stradaju od novih sankcija SAD mogao bi se značajno povećati poslije stupanja zakona na snagu. Radi se o tome da ruskim energetskim kompanijama zapadni partneri isporučuju ne samo opremu nego pružaju i konsultantske usluge, sarađuju u sferi IT tehnologija itd. Poslovni krugovi u Americi su već govore o tome da ne podržavaju nove antiruske sankcije i da će oni učiniti sve da utiču na odluku Vašingtona.

sputniknews.rs

 

Golf najprodavaniji evropski automobil

Previous article

Od ponedjeljka u BiH stiže toplotni talas kakav ne pamtimo zadnjih 20 godina

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti