Rusi i zvanično: Spremni smo da prihvatimo Mladića

od prnjavorski 0

Rusija je i zvanično obavijestila Hag da je spremna da pruži smještaj radi medicinskog tretmana haškom optuženiku Ratku Mladiću.

To je izjavila šefica pravne grupe pri ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova, prenosi Tass.

“Poslali smo takvu poruku. Tekst je povjerljiv i namijenjen isključivo za komunikaciju sa Međunarodnim sudom. Sve što je pomenuto u zahtjevu odbrane (Mladića) je tačno. Rusija je poslala poruku u kojoj potvrđuje da garantuje smještaj za Mladića, obezbijeđen medicinski tretman i povratak i da će biti saglasna sa uslovima koje Tribunal odredi”, rekla je ona ruskoj agenciji.

Branioci haškog optuženika Ratka Mladića podnijeli su u utorak zahtjev Tribunalu u Hagu za privremeno puštanje Mladića na slobodu radi neophodnog medicinskog tretmana s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje.

U obrazloženju zahtjeva detaljno je opisano zdravstveno stanje Mladića, a na kraju se navodi da priroda trenutnih simptoma koje ima, kao i generalna preporuka medicinskih profesionalaca opravdava zahtjev za privremenu slobodu radi liječenja.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

tanjug

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>