Rusi preuzimaju Konzum, Mercator i Ideu?

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi evra, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Magnit, najveći ruski maloprodajni lanac navodno je zainteresovan za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance, a prenosi Tportal.

Magnit je veliki trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi evra, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a firma na berzi vrijedi 21 milijardu eura. Firma je osnovana 1994. godine od strane preduzetnika Sergeja Galickog. On je rođen 1967. godine u Sočiju, porijeklom je Jermen, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize finansiranja 2012. iznosio je 9,2.

S obzirom na to da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru posudila novac i pomogla premostiti krizu likvidnosti, već najavili moguće postavljanje svojih ljudi u upravu Todorićeva carstva, nije nemoguće to da je riječ o topničkoj pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Kako pišu poslovni mediji, Galicki je uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane nikad nije kritikovao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je fudbalskog kluba Krasnodar.

Prema Forbesu, njegovo lično bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara.