Rusi preuzimaju Konzum, Mercator i Ideu?

od prnjavorski 0

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi evra, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Magnit, najveći ruski maloprodajni lanac navodno je zainteresovan za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance, a prenosi Tportal.

Magnit je veliki trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi evra, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a firma na berzi vrijedi 21 milijardu eura. Firma je osnovana 1994. godine od strane preduzetnika Sergeja Galickog. On je rođen 1967. godine u Sočiju, porijeklom je Jermen, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize finansiranja 2012. iznosio je 9,2.

S obzirom na to da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru posudila novac i pomogla premostiti krizu likvidnosti, već najavili moguće postavljanje svojih ljudi u upravu Todorićeva carstva, nije nemoguće to da je riječ o topničkoj pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Kako pišu poslovni mediji, Galicki je uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane nikad nije kritikovao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je fudbalskog kluba Krasnodar.

Prema Forbesu, njegovo lično bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara.

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>