MagazinZanimljivosti

Rusi napravili vremeplov: Naučnici iz Moskve uspjeli “vratiti vrijeme” pomoću kvantnog kompjutera

0

Naučnici su uspjeli promijeniti smjer kretanja vremena sa kvantnim kompjuterom u novom istraživanju koji kontrira običnim zakonima fizike.

Ovaj razvoj događaja takođe pomaže u boljem razumijevanju kvantnih kompjutera, te su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspjeli vratiti vrijeme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da razbijene kugle bilijara vratimo u prvobitnu formaciju trougla. prenosi Klix.

Istraživači dolaze iz Moskve, tačnije iz Instituta za fiziku i tehnologiju, a asistirali su im kolege iz Švajcarske i SAD. Očekuju da bi se ova tehnika mogla razviti i biti uspješnija i preciznija s vremenom.

– Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smjeru od normalnog termodinamičnog smijera u kojem ide vrijeme – rekao je doktor Gorde Lesovik.

“Vremenska mašina” je ustvari kvantni kompjuter kojeg pokreću elektronski “kubiti”. Kubit je sklop informacija koje se opisuju sa brojevima jedan i nula. U istraživanju se kubiti mijenjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trokutastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, tj. koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, “vraćanje vremena” ima 85 odsto šansi da uspije. Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspjehom se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka.

Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum s vremenom, te smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.

klix

Auto test: Renault Koleos Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic

Previous article

OGNJEN VRANJEŠ SE RAZVODI Afera sa Karleušom ostavila je velike posljedice na brak sa Danijelom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin