Roditelji ostavili dijete na liječenju, mjesecima ga niko nije posjetio

U novosadskoj Dječijoj bolnici prije 13 mjeseci primljen je četvorogodišnji dječak M.K. kog niko nije posjetio od kako su ga dovezli u bolnicu.

dijete

Dječak je teško bolestan od više bolesti i to od rođenja, a pošto roditelji ne vode brigu, na njega se sažale drugi ljudi koji posjećuju bolnicu.

“Ležala sam sa ćerkom ljetos u bolnici i vidjevši situaciju u kojoj je mališan, kupila sam mu odjeću i hranu. Kad smo izašle iz bolnice, nastavila sam da mu donosim hranu, ali nam je nakon nekog vremena zabranjeno da dolazimo pošto nismo u srodstvu”, priča majka koja je željela da ostane anonimna.

Ona dodaje da se niko od porodice nije interesovao za ovog mališana, a to nezvanično potvrđuju i zaposleni u bolnici.

Novosađanka, koja trenuntno radi u Francuskoj, a koja je takođe željela da ostane anonimna jer joj se dijete liječi u Dječijoj bolnici, kaže da je ona čak željela da usvoji ostavljenog mališana.

“Vrlo često smo ga obilazili dok sam bila u Srbiji. Ja sam čak predložila da mu postanem hraniteljka, ali mi je socijalna radnica u bolnici rekla da mu treba specijalizovani hranitelj i da ja nemam dovoljno dobre uslove”, dodaje sagovornica za Blic.

Kaže da su se i ona i njena ćerkica razboljele za ostavljenim dječakom.

“Mnogo smo ga zavoljele. Molili smo da nas puste da dolazimo makar vikendom, ali nam nisu dali. Zbog svih pritisaka morala sam da odustanem od te borbe”, dodaje ona.

Umjesto dječakovih roditelja, kaže da je ona bila tu kada je imao teške operacije, kupala ga je i presvlačila.
Direktor Dječije bolnice dr Slobodan Grebelinger kaže da se dešava da roditelji ostave djecu i ne vrate se.

“Zbog takvih slučajeva zovemo socijalne radnike, ali naš posao je samo liječenje djece, a oni se brinu o ostalom. Postoje roditelji koji imaju više djece, pa ne dolaze često u posjete”, kaže dr Grebelinger i dodaje da zbog zaštite prava pacijenata ne može da komentariše konkretne slučajeve ostavljene djece.

Iz Centra nisu odgovorili koji su dalji koraci koji će biti preduzeti, kao i da li je dijete zbog nebrige formalno oduzeto od roditelja.

kurir