NovostiRS/BiH

Ribari iz Doboja najavljuju tužbu i proteste: Spreča je mrtva rijeka

0

Nakon curenja toksične materije iz takozvanog “Bijelog mora” Fabrike sode “Sisecam soda” u Lukavcu u potpunosti je došlo do uništenja ribljeg fonda u slivu rijeke Spreče u Doboju, tvrde ovo u Sportsko-ribolovnom društvu Bosna, iz kojeg najavljuju podnošenje tužbi protiv odgovornih, ali i organizaciju mirnih protesta.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Bosna Ratko Bogdanović je rekao da je nakon pojavljivanja bijele fleke u slivu rijeke Spreče u Doboju došlo do potpunog pomora ribe.

“Sada čekamo rezultate uzoraka vode i uginule ribe koji su poslani na analizu. Kada dobijemo sve neophodne rezultate nadležno tužilaštvo i policija će sprovesti dodatnu istragu. Uskoro trebamo formirati komisiju koja će skupa s vještakom iz Srbije izvršiti procjenu nastale štete”, rekao je Bogdanović.

Spreča je sada, ocijenio je, mrtva rijeka u kojoj je došlo do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike.

“Za sve građane Doboja Spreča je mrtva rijeka. Riblji fond je uništen, a ugroženi su i bunari. Građani više vodu ne mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i napajanje stoke. Zadesila nas je velika ekološka katastrofa i najavljujemo podnošenje tužbe protiv odgovornih, vezano za nadoknadu štete”, rekao je Bogdanović, naglasivši da je došlo do povlačenja bijele fleke iz riječne vode, ali da to ne umanjuje nastalu štetu.

Iz Sportsko-ribolovnog društva Bosna najavili su i mirne proteste kako bi se ukazalo na problem s kojim se Dobojlije ovih dana susreću.

U nedjelju je u potpunosti zaustavljeno curenje toksične materije iz taložnice “Bijelo more” u rijeku Spreču, a Opštinski štab civilne zaštite Lukavac donio je odluku o proglašenju stanja tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na taložnici koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nakon ovog ekološkog incidenta, pored Dobojlija, sa pomorom ribe susreli su se i ribari u Gračanici koji takođe čekaju rezultate analize vode i uginule ribe.

(Klix)

Pogledajte promotivni spot reprezentacije Srbije! VIDEO

Previous article

Srbija osniva Komisiju za istragu posljedica NATO bombardovanja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti