NovostiRS/BiH

Rezolucija- pred Srbijom dvije mogućnosti

0

U srpskom državnom vrhu sutra bi trebalo da počnu konsultacije oko pozicije naše zemlje u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, saznaju “Novosti”.

rezolucija

Pred Srbijom su, prema beogradskomn dnevniku, praktično dvije mogućnosti.

Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je, kako „Novosti“ ističu, da pokuša da u direktnim razgovorima sa Londonom ili preko neke od članica SB, amandmanima izmijeni tekst dokumenta, koji je u mnogim dijelovima veoma nepovoljan za Srbiju.

Ove teške odluke naći će se pred srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem po povratku iz Norveške, a narednih dana Srbija će voditi žestoku diplomatsku ofanzivu na Ist Riveru, ali i u Beogradu, preko ambasadora ključnih zemalja, kako bi pokušala da objasni svoje stavove.

Prema diplomatskim izvorima lista, Britanija od stalnih članica SB može da računa da će rezoluciju, čije se usvajanje planira 7. jula, podržati SAD i Francuska, a takođe ima i snažnu “glasačku mašinu” među 10 nestalnih članica SB.

Podršku Srbiji, s druge strane, mogla bi putem veta da pruži Rusija, dok se procjenjuje da će Kina, najvjerovatnije biti uzdržana. Ali ruska rampa rezoluciji u SB, po mnogim procjenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve: da se Srbija ne priključi NATO, da ostane dosljedna odluci da ne uvodi sankcije, da dozvoli nove ruske investicije i da, kao predsjedavajuća OEBS, pruži pomoć Kremlju u rješavanju ukrajinske krize, pišu “Novosti” u današnjem broju. tanjug

Niko ne čisti i ne ribači kao žene u BiH: ”Čišćenje do posljednjeg daha”

Previous article

Prnjavorski portal – fotos glavne ulice noću

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti