NovostiRS/BiH

Republika Srpska prodaje “Banku Srpske”

0

Republika Srpska uveliko dogovara prodaju “Banke Srpske” i dokapitalizaciju od 300 miliona evra.

banka-srpske

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ne otkriva imena kupaca, otkriva samo da su u završnoj fazi pregovori sa jednom finansijskom organizacijom sa zapada. Dodik tvrdi da je prvi korak prodaja 74 odsto kapitala “Banke Srpske” za 17 miliona evra. Plan je da država sa preostalih 25 odsto akcija utiče na buduće kapitalne odluke u banci – a kasnije možda da dogovara prodaju i svog dijela.

“Nažalost, Republika Srpska nema dovoljno novca da  pojača kapital  banke i mi smo na neki način na ovo primorani. Očigledno je da mi ne možemo dugoročno obezbjediti stabilnost i ovo je bio jedini način. Dakle, pored toga, kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u roku, kako je to predviđeno zakonom, dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra”, rekao je Dodik.

Dodik indirektno priznaje da prodajom banke Srpska uveliko pravi alternativu priči o kreditiranju putem MMF-a. Sa novih 300 miliona evra u “Banci Srpske” vlasti bi, kaže Dodik, riješile problem postojećeg duga i Srpska bi, na taj način, održala likvidnost. Ekonomski analitičar Goran Radivojac hvali potez vlasti. Prodaja “Banke Srpske” je, kaže, bila neminovna jer je, po svemu sudeći, sve izvjesnije da bi i državna banka lako mogla da doživi sudbinu “Bobar banke”.

“Definitivno, deponenti što se tiče ‘Banke Srpske’ će moći da odahnu i čitav finansijski sektor jer, ako dođe do dokapitalizacije od 300 miliona evra to će naš finansijski sistem da osjeti u značajnoj mjeri”, rekao je  ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Prije dvije godine Republika Srpska preuzela je propalu “Balkan investment banku” koja je bila u vlasništvu litvanske UKIO grupe. Dala joj je novo ime i dokapitalizovala je sa 30 miliona maraka čime je postala njen većinski vlasnik. To, očigledno, nije bilo dovoljno jer je banka na kraju 2013. poslovala sa gubitkom od 13,6 miliona maraka. Negativno mišljenje revizora za 2014. još nije objavljeno, a kako je ATV ranije izvještavala, banka je prošlu godinu završila sa minusom od najmanje 15 miliona.

“Banka Srpske i ove godine imaće gubitak preko 15 miliona maraka, imala je gubitak i prije toga 30 miliona, pa je izvršena dokapitalizacija. To je jedna mutna banka u kojoj su rađeni mutni poslovi i vlast nastavlja isti posao. Ja ne vjerujem u tu dokapitalizaciju i mislim da je to neki dil iza koga stoji bog zna kakva namjera”, istakao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Vlasti tvrde da nema skrivenih namjera. Srpskoj je, tvrdi predsjednik, potrebno oko 150 miliona evra kako bi zakrpila sve rupe. Parama koje bi uložili zasad tajnoviti finansijeri sa Zapada, rupe bi, tvrdi Dodik, lako mogle da se popune, i to bez MMF-a. atvbl.com

PRNJAVOR: Prodata lokacija Crvenog krsta za 202,8 hiljade maraka

Previous article

Rezolucija o Srebrenici neće ući u proceduru?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti