“Referendum se bavio uskim pitanjem datuma Dana RS i ničim više”

Referendum o 9. januaru, Danu Republike, apsolutno se ne može povezati sa lažnim navodima da je to korak ka otcjepljenju Srpske, navodi se u najnovijem izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

savjet-bezbjednosti

U tom dokumentu navodi se da se referendum, održan 25. septembra, “bavio uskim pitanjem datuma Dana Republike Srpske i ničim više”.

U izvještaju Srpske UN navodi se da je to demokratsko izjašnjavanje izvršeno u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima, te da su građani ogromnom većinom glasali da 9. januar ostane datum obilježavanja Dana Republike.

U izvještaju se ističe da je Zakon o referendumu Republike Srpske iz 2010. godine izrađen u svjetlu Kodeksa dobre prakse Venecijanske komisije i Preporuka Ministarskog komiteta Savjeta Evrope državama članicama o učešću građana u javnom životu na lokalnom nivou.

Prema navodima iz izvještaja, referendum je u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH i praksama demokratskih država Evrope i svijeta, a Dejtonski sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma.

“Referendum se tiče javnih praznika u Srpskoj, što je u potpunosti u nadležnosti Srpske kao entiteta, a Dan Republike je veoma značajan građanima jer se osnivanje Republike Srpske generalno smatra presudnim za zaštitu interesa građana srpske nacionalnosti u BiH”, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da “iako se Republika Srpska ne slaže sa odlukom Ustavnog suda u bitnim pitanjima, referendum predstavlja korak ka sprovođenju odluke”.

U izvještaju se navodi da je jedini izričit nalog iz odluke da Narodna skupština “uskladi” član 3/b/ Zakona o praznicima sa Ustavom BiH.

“U odluci se ne kaže da Narodna skupština mora da ukine praznovanje na 9. januar, niti na neki drugi način konkretizuje šta je potrebno u okviru usklađivanja. Srpska je uvjerena da se Dan Republike može proslavljati bez diskriminacije bilo koje vjerske ili nacionalne zajednice”, naglašava se u izvještaju.

U dokumentu upućenom UN napominje se da je Narodna skupština 25. oktobra usvojila novi zakon prema kome je 9. januar zadržan kao Dan Republike i obilježavaće se i proslavljati kao sekularni praznik.

Navedeno je i da ako bi se odluka Ustavnog suda tumačila kao zabrana obilježavanja 9. januara, jer se poklapa sa pravoslavnim Svetim Stefanom, onda bi to značilo da svi javni praznici kojima se obilježava vjerski praznik, čak i oni koji padaju na dan vjerskog praznika, moraju biti zabranjeni poput Nove godine, Dana rada, Dana Dejtona…

“Ako bi se odluka Ustavnog suda tumačila kao zabrana obilježavanja Dana Republike Srpske zato što navodno favorizuje jedan narod u odnosu na druge, to bi onda sigurno značilo obaveznu zabranu obilježavanja 1. marta, koji se u Federaciji proslavlja kao `dan nezavisnosti`”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju je istaknuto da Srbi danas smatraju 1. mart godišnjicom nezakonitog referenduma, koji ih je otrgao od Jugoslavije i doveo do rata, te da taj federalni praznik “favorizuje” Bošnjake i Hrvate barem onoliko koliko i 9. januar Srbe.

U izvještaju se navodi i da su u Srpskoj, za razliku od FBiH, nesmetano održani lokalni izbori.

Navedeno je i da su birači dali podršku vladajućoj koaliciji, što je snažna poruka Vladi Srpske na planu sprovođenja ekonomskih reformi, zaštite prava datih Srpskoj Dejtonskim sporazumom i daljeg rada na pristupanju EU.

U dokumentu upućenom UN ističe se i da su glasači na lokalnim izborima u Srebrenici za novog načelnika izabrali srpskog kandidata Mladena Grujičića, koji je jasno poručio da Srbi i Bošnjaci u toj opštini mogu da žive u miru i da neće biti nikakvih promjena u pogledu obilježavanja godišnjice masakra 11. jula 1995. godine.

Naglašeno je i da su rezultati popisa stanovništva, koje je u junu objavila Agencija za statistiku BiH, netačni i pravno nevažeći.

U izvještaju se navodi da su rezultati popisa objavljeni na osnovu pogrešnog programa za obradu podataka koji je jednostrano i bez konsenzusa sa entitetskim zavodima za statistiku donio direktor Agencije za statistiku BiH, direktno kršeći Zakon o popisu.

srna