Rat protiv dizelaša: Britanci nagrađuju odbacivanje starih automobila

od prnjavorski 0

Britanci bi mogli biti “nagrađeni” s do 2.000 funti za odbacivanje starih dizelaša u korist ekološki prihvatljivijih vozila.

Nakon objave kako se povećavaju rente zagađivačima za ulazak u gradove, a onim najprljavijima zabranjuje pristup gradskim središtima, uskoro bi mogao zaživjeti ovaj program sufinansiranja za prelazak na čišće pogone.

Vlasnici pojedinih vozila s najvećom emisijom štetnih gasova dobili bi maksimalno 2.000 funti ukoliko bi ga zamijenili čišćim automobilom, a u obzir bi se uzimalo i imovinsko stanje vlasnika automobila i stepen zagađenosti lokacije na kojoj vlasnik ima prebivalište.

Na britanskim cestama je 11,2 miliona dizelaša, a svaki peti je stariji od 12 godina. U 2013. godini onečišćenje vazduha NOx česticama uzrokovalo je godišnju preuranjenu smrtnost za otprilike 12.000 osoba u Velikoj Britaniji.

(index.hr)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>