Rasulo u Srebrenici: Da li opštinska izborna komisija prekida sa radom?

Opštinska izborna komisija (OIK) Srebrenica danas je obustavila rad zbog navodnog pritiska na članove te komisije koji, kako tvrdi njen član Nermin Alivuković, ne mogu adekvatno obavljati posao.

glasacki-listici

Poručio je da OIK Srebrenica neće ništa dalje raditi dok ne dobije odgovor od CIK-a. On navodi da je Opštinska izborna komisija sinoć u 21 sat održala hitnu sjednicu kojoj su prisustvovali svi članovi, a telefonskim putem je bila uključena odsutna članica Ljiljana Stevanović.

Alivuković je precizirao da je sinoć održana telefonska sjednica OIK-a, a nakon što su pripadnici CJB Bijeljina ušli u prostorije Opštine sa obrazloženjem da su došli da čuvaju izborni materijal. On kaže da je izgovor pripadnicima CJB Bijeljine bio da je određena količina izbornog materijala iznošena iz skupštinske sale, gdje je smješten.

“Ono što je iznošeno iz skupštinske sale jesu vreće s glasovima s nepotvrđenih mjesta i glasovi iz odsustva, i to je izuzeto od Centralne izborne komisije. Ništa drugo nije izuzeto“, kazao je Alivuković.

On kaže da su ga zbog ovih okolnosti, kao predsjednika OIK-a Srebrenica, juče saslušali službenici policijske stanice Srebrenica, a oko 20.30 jedan član Komisije je dobio informaciju da su pronađene određene vreće za koje se sumnja da sadrže izborni materijal.

“Mi smo održali sjednicu i jednoglasno odlučili da je ovo direktan pritisak na rad Opštinske izborne komisije, nama se onemogućava nezavisan rad, s obzirom na to da je CIK juče donio zaključak po kojem se OIK-u Srebrenica dozvoljava otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata koji još nisu objavljeni u preliminarnim rezultatima“, rekao je Alivuković.

“Mi pod ovakvim uslovima i pritiskom nismo u mogućnosti da izvršimo otvaranje tih vrecća i objedinjavanje rezultata, te smo zatražili od CIK-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima pomogne OIK-u Srebrenica da se prevaziđe ova situacija. U suprotnom, tražićemo od CIK-a da nas razriješi dužnosti“, naveo je Alivuković.

Milosavljević: Očekujem zakazivanje sjednice OIK-a i nastavak rada

Jedini srpski član Opštinske izborne komisije (OIK) u Srebrenici Nada Milosavljević demantovala je danas informaciju koju su prenijeli neki mediji da je komisija obustavila rad zbog navodnih pritisaka.

“Takvu odluku nismo donijeli i očekujem zakazivanje sjednice OIK-a i nastavak rada”, rekla je Milosavljevićeva novinarima u Srebrenici.

Ona je potvrdila da je sinoć u 21.00 čas održana sjednica OIK-a, nakon poziva iz policije i davanja izjava, jer je navodno u kontejneru pronađena vreća sa izbornim materijalom.

“Ocijenili smo da je to vrsta pritiska i zatražili pomoć Centralne izborne komisije (CIK) BiH da bismo nastavili i završili naš rad”, istakla je Milosavljevićeva.

Prema njenim riječima, juče u 16.30 časova dobili su odobrenje od CIK da se obavi prebrojavanje glasova sa pet biračkih mjesta odnosno sa tri birališta za izbor načelnika opštine i sa četiri biračka mjesta za sastav Skupštine opštine, a rok za obavljanje tog posla je 72 sata.

Milosavljevićeva kaže da je policija obezbjeđivala prostorije gdje je smješten izborni materijal od njegovog prispijeća i da to i dalje čini, te da nije bilo nikakvih problema.

Ona je pročitala zajedničko saopštenje koje je sačinila zajedno sa Ljiljanom Stevanović, drugim srpskim članom OIK-a Srebrenica, koja je nakon izbornog dana primljena u bolnicu radi porođaja, u kome se navodi da je izborni proces 3. oktobra prošao bez problema.

“Telefonski smo dobijali podatke o broju glasova za načelnika opštine od predsjednika biračkih odbora i ti podaci su se kasnije pokazali identični podacima o broju glasova koji stoje na stranici CIK-a. Primali smo izborni materijal u hodniku zgrade opštine ispred kancelarije OIK-a, a nas dvije nismo imale šifru za aplikaciju za unošenje tih podataka u računar”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se konstatuje da su problemi nastupili kada su mediji objavili informaciju, koju je dan nakon izbora dao predsjednik OIK Nermin Alivuković, da kandidat za načelnika opštine Mladen Grujičić ima oko 1.000 glasova manje od broja koji je saopšten 3. oktobra nakon sabiranja rezultata koji su dostavljeni sa biračkih mjesta.

“Ograđujemo se od te informacije za koju smo čule iz medija, a za koju je član CIK-a Branko Petrić rekao da mu nije jasna. Ako to nije bilo jasno Petriću, onda se može pretpostaviti koliku dozu sumnje je ta izjava unijela među glasače i srpski narod u Srebrenici”, kaže Milosavljevićeva.

Ona je izrazila spremnost da nastavi rad u OIK-u da bi se na vrijeme obradio izborni materijal i došlo do rezultata, ali nije mogla reći da li će i kada taj rad biti nastavljen i nije potvrdila, ali ni demantovala, da je “OIK u rasulu”.

Predsjednik OIK-a Nermin Alivuković ranije je izjavio da je juče saslušan kod službenih lica Policijske stanice Srebrenica zbog navodnog iznošenja vreća sa izbornim materijalom iz prostorije gdje je smješten.

“Iznesene su samo vreće sa glasovima na nepotvrđenim listićima i glasovima u odsustvu što je upućeno u CIK”, rekao je Alivuković.

On tvrdi da su članovi OIK-a pod pritiskom i nisu u mogućnosti da izvrše otvaranje vreća i prebrojavanje listića, odnosno objedinjavanje rezultata sa još pet birališta, za šta su juče dobili odobrenje CIK-a.

Alivuković je potvrdio izjavu Milosavljevićeve da su zatražili pomoć CIK-a da se u skladu sa ovlaštenjima uključi da bi se prevazišla ova situacija ili će OIK Srebrenica prestati sa radom i tražiti da budu razriješeni članovi, te do dobijanja odgovora iz CIK-a neće ništa raditi.

srna