Raj za radnike: Grade im zgrade, terene… VIDEO

Majkrosoft će u narednih sedam godina značajno obnoviti svoj kampus Redmond u Vašingtonu, kako bi u njemu radna atmosfera bila opuštenija.

Oni su se odlučili za potpuno renoviranje kampusa za radnike kako bi se stvorio osećaj “otvorenijeg i manje formalnog” radnog okruženja.

Na osnovu videa koje je objavila ova kompanija, kampus će funkcionisati kao pravi mali grad, koji će moći da ugosti 12.000 ljudi, a posedovaće maloprodajni prostor, nove staze za trčanje i pešačenje, dva fudbalska terena, teren za kriket, kao i sopstvenu železničku stanicu.

Ono što je zanimljivo je da će kampus biti podeljen u “timska naselja”. Najavili su i da će izgraditi 18 novih zgrada i trg veličine 8.100 kvadratnih metara.

Majkrosoft planira i da premesti sve automobile u podzemni parking i dizajnira kampus tako da u potpunosti pude posvećen pešacima i biciklistima.

Novi most za pešake i bicikliste će povezivatu dve strane kampusa. Kada bude kompletiran, kampus će imati 131 objekat, u poređenju sa današnjim 125 zgrada, i ponudiće radni prostor za 47.000 zaposlenih koji trenutno tamo rade, plus prostor za dodatnih 8.000 ljudi.

Predsednik Majkrosofta Bred Smit istakao je da će kompanija potrošiti 150 miliona dolara u transportnu infrastrukturu, javne površine, sportske trene i zeleni prostor.

On je dodao i da se očekuje da će projekat stvoriti 2.500 radnih mesta za izgradnju kampusa.

“Ne stvaramo samo radno okruženje svetske klase kako bismo zadržali i privukli najbolje i najsjajnije globalne talente, već i kampus u kome naši susedi mogu da uživaju”, rekao je on, dodajući da se sve gradi uz niski uticaj na životnu sredinu.

Majkrosoftov budžet je skroman ako se uporedi sa Eplovim budžetom od 5 milijardi dolara koji planira da potroše za izgradnju novog brodogradilišta, dok Amazon troši 5 milijardi za novo sedište koje će moći da primi 50.000 ljudi.