NovostiRS/BiH

Radnu dozvolu za Nemačku ove godine zatražilo 10.000 građana BiH

0

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove godine je zaprimljeno 10.000 zahteva za radne dozvole za zapošljavanje u Nemačkoj.

 Radnici koji su otišli raditi u Nemačku preko ove agencije imaju dobra iskustva, bile su samo dve ili tri pritužbe – rekao je Željko Tepavčević, zamenik direktora Agencije, pišu Nezavisne novine

On je rekao da je po sporazumu koji BiH ima s Nemačkom i u ovoj godini u toj zemlji zaposleno blizu 1.000 medicinskih sestara iz BiH, što je značajan napredak u odnosu na 2015. BiH inače ima potpisan sporazum o zapošljavanju bh. državljana u više zemalja Evrope i sveta, a Tepavčević tvrdi da dosta radnika iz BiH odlazi vani, ali ne idu preko Agencije.

Kako navode u ovoj ageniji u protekloj godini u Sloveniji je zaposleno 4.228 državljana. Posredstvom Agencije, a u saradnji s entitetskim zavodima i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta, od 2013. do 30. novembra ove godine, po ovom sporazumu ukupno je zaposleno 9.436 radnika, i to 2013 – 661, 2014 – 1.870, 2015 – 2.677 i od januara do novembra ove godine 4.228 radnika, što je za 1.551 ili 57,44 posto više nego za cijelu 2015. godinu.

Najviše su traženi vozači (razne kategorije, uključujući i međunarodni transport), varioci, zidari, električari, armirači – tesari, elektroinstalateri i bravari.

– Najviše je zaposlenih sa srednjom stručnom spremom – rekao je Tepavčević.

Što se tiče suseda, Tepavčević kaže da BiH ima sporazum sa Srbijom kada je u pitanju privremeno zapošljavanje bh. građana.

– Još je u fazi realizacije jer je potpisan u aprilu ove godine, a što se tiče Hrvatske, pregovori su u toku – rekao je Tepavčević.

Izvor: Nezavisne novine

Ukraden BMW vredan 20.000 KM

Previous article

Evo kako to izgleda kada se sretnu dvojica tvrdoglavih vozača (Video)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti