Radnik “uvrijedio” rukovodsto pa mu nisu dali potvrdu o primanjima!

Da su paradoksi u bh. društvu redovna pojava pokazuje primjer iz Gračanice, gdje jedna kompanija ne želi da izda potvrdu o prosječnoj plati za svog radnika zbog sadržaja te potvrde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako piše Klix, ovo nije prvi put da se ovakva situacija događa u kompaniji Fering, jer se isto dogodilo i prošle godine.

Nesib Šestan vodi se kao radnik navedene kompanije, iako već godinama ne radi, niti prima platu. Kada je Nesib prije nekoliko dana otišao u upravu kompanije Fering da traži potvrdu o prosječnim “primanjima” u posljednja tri mjeseca, kako bi njegov sin mogao da konkuriše za stipendiju, odgovorili su mu kako ne može dobiti potvrdu, jer je prošle godine izdatu potvrdu objavio u medijima, piše Klix.

potvrda

Kompanija Fering je prošle godine Nesibu Šestanu izdala potvrdu o prosječnoj plati, na kojoj je pisalo “nema plate”. Rukovodstvu kompanije je zasmetalo što je javnost saznala za predmetnu potvrdu, zbog čega su ove godine odbili da izdaju bilo kakvu potvrdu.

Nesib već godinama, iako se vodi kao zaposlen, ne radi, niti ima bilo kakvih primanja, a i njegov radni status je nedefinisan.

Potvrda o prosječnim primanjima na kraju je dobijena Poreskoj upravi u Gračanici.

Kompanija Fering je nekadašnji gigant u oblasti metaloprerade, a između ostalog poznati su po proizvodnji građevinskih i industrijskih dizalica. Danas ta kompanija ne posluje najbolje, uz brojne dugove i radnike koji se vode samo na papiru, ali u suštini ne rade.

Postoji i kolektivna tužba radnika, ali i presuda iz 2013. godine u kojoj je Sud u Gračanici presudio u korist radnika i koja do danas nije izvršena.

 atv/klix