NovostiSvijet

Putin udara na NATO nuklearnim vozovima

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin će na postavljanje raketnog štita SAD u istočnoj Evropi odgovoriti raketnim sistemom “Barguzin”…

20160517091553_369815

To su vozovi koji stalno kruže prugama, nose atomske rakete i nevidljivi su za radare. Putin namjerava da nuklearnim vozovima odgovori NATO na postavljanje američkog raketnog sistema u Rumuniji i Poljskoj. On će u upotrebu ponovo uvesti sistem “nevidljivih” borbenih željezničkih kompozicija sa atomskim naoružanjem, koje su korišćene i u vrijeme SSSR. Američki raketni štit nije odbrambeni sistem, to je deo strateškog nuklearnog potencijala SAD koji je postavljen u istočnu Evropu.

Međutim, nova verzija nazvana “Barguzin” (BZhRK) biće mnogo modernija, nosiće interkontnentalne balističke projektile. Voz izgleda kao i svaki drugi teretni voz, ali ima stelt tehnologiju, pa ga je nemoguće detektovati i pratiti. U pitanju su kompozicije koje kruže po željezničkim prugama u zemlji, a dnevno mogu da pređu i po 1.000 kilometara. Svaki voz je naoružan sa po šest interkontinentalnih balističkih raketa “RS-24 jars”, koje nose nuklearne bojeve glave i mogu da budu lansirane za svega nekoliko trenutaka.

Pored toga, “Barguzin” je opremljen i modernim elektronskim sistemima, pa njime može da se upravlja i daljinski, putem satelita. Ruska novinska agencija Regnum navodi da će se u upotrebi naći nekoliko divizija borbenih željezničkih kompozicija i da će se svaka od njih sastojati od pet vozova. Svakom divizijom upravljaće po jedan puk ruske armije. – Nacrt projekta je već urađen, a završena je i tehnička dokumentacija. Sve pojedinosti će Putinu biti predstavljene 2017, a sistem bi trebalo da uđe u upotrebu do 2020.

Predviđeno je da može da se koristi bez tehničkih izmena do 2040. godine – navodi izvor iz ruske vojske za Regnum. On dodaje da će sistem “Barguzin” predstavljati moćnu kontratežu NATO sistemu balističke raketne odbrane (BMD), koji su SAD već instalirale u Rumuniji, a 2018. treba da ga postave i u Poljskoj. – Američki raketni štit u Rumuniji opremljen je radarom AN/SPY-1 i vertikalnim lanserima za 24 standardne rakete srednjeg dometa “SM-3 blok”. Sličan sistem će biti postavljen i u Poljskoj.

Ruski železnički borbeni kompleks “Barguzin” biće mnogo savršeniji i spreman da odgovori na svaku prijetnju – tvrde ruski vojni eksperti. Prema njihovim rečima, “Barguzin” je zapravo moderna verzija “Molodeca”, borbenog železničkog kompleksa koji je ušao u upotrebu 1987, u vrijeme bivšeg SSSR.

informer

Nova pravila na plažama u Makarskoj

Previous article

Otkriveno koliko SAD duguju Saudijskoj Arabiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti