Putin i Tramp razgovarali telefonom: Naglasak na važnim međunarodnim pitanjima

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Drugog maja je održan telefonski razgovor Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa. Razgovarano je o nizu aktuelnih pitanja u vezi sa saradnjom dveju zemalja na međunarodnoj sceni. Naglasak je stavljen na perspektivu koordinacije akcija Rusije i SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize“, navodi se u saopštenju.

„Dogovoreno je da se intenzivira dijalog između šefova spoljnopolitičkih resora dveju zemalja kako bi se pronašle varijante kojima može da se ojača režim prekida vatre, da bude stabilniji i kontrolisaniji. Cilj je stvaranje uslova za pokretanje realnog procesa rješavanja krize u Siriji. Ima se u vidu da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Reks Tilerson operativno informisati lidere o postignutom napretku u ovom pravcu“, naveli su u pres-službi Kremlja.

PredsJednici su se složili da je potrebno organizovati lični sastanak za vrIJeme samita G20 koji će se 7. i 8. jula održati u Hamburgu.

„Detaljno je bilo govora i o opasnoj situaciji na Korejskom poluostrvu. Vladimir Putin je pozvao na uzdržanost i smanjenje nivoa napetosti“, navodi se u saopštenju.

BIjela kuća je razgovor dvojice lidera okarakterisala kao „vrlo dobar“.

(sputniknews.com)