Putin slavi rođendan: Među poklonima krokodil, tigar, sablja…

od prnjavorski 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas slavi 64. rođendan.

putin-i-tigar

Govoreći o samoj proslavi rođendana, portparol šefa države Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će predsjednik Putin to učiniti u krugu rođaka i prijatelja.

Među poklonima koje je do sada dobijao od šefova država su rijetka književna izdanja, kopija Monomahove kape, tigar, pa čak i krokodil.

U čast ruskog lidera, predsjednik Indonezije je uz gitaru otpjevao „Happy Birthday to You“, a kolege iz Japana i Kine su mu poklonili japansko piće sake i tortu.

U kolekciji poklona se nalaze i kopija kape Monomaha, koju su napravili ruski juveliri, i karta federalnih okruga napravljena od uralskog poludragog kamena jaspisa.

Interesantan je i poklon predsjednika Moldavije od kojeg je Putin, naime, dobio živog krokodila sa posvetom: „Krokodil – jedina životinja koja ne ide unazad“, prenosi Sputnjik.

Za svoj 58. rođendan Putin je na poklon dobio mladunče tigra staro dva i po mjeseca po imenu Maša, koja danas živi u zoo-vrtu u Gelendžiku.

Za šezdeseti rođendan, Putin je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dobio na poklon knjigu Aleksandra Benua o Carskom selu iz 1910. godine.

Među poklonima su i fudbalska lopta zlatne boje, koju su predsjedniku dali fudbaleri CSKA u čast osvajanja Kupa UEFA u sezoni 2004/2005, i 11 od 30 tomova sabranih djela Aleksandra Solženjicina, poklon njegove udovice Natalije.

I za kraj, kralj Bahreina Hamad ben Isa el Halif je prošle godine predsjedniku Putinu poklonio „Mač pobjede“, napravljen od čelika iz Damaska i plemenitih metala, koji je naručio za sebe lično.

Kada je riječ o samim poklonima, najveći dio njih se tradicionalno čuva u predsjedničkoj biblioteci, dok Putin samo neke poklone, dobijene od ličnih prijatelja, zadržava za sebe.

tanjug

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>