NovostiSvijet

Putin poput Cezara – Došao, vidio, pobijedio

0

Američki predsjednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugrije na njoj.

Putin pretvara Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše njemački “Handelsblatt“, a prenosi “Sputnjik“. “Politika nove administracije Bijele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsjednik postaje glavni pobjednik u globalnoj geopolitičkoj borbi“, navodi autor članka Matijas Brugman.  “Handelsblatt“ navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svijetom.

U isto vrijeme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, “preuzeo taktiku Merkelove“ – ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu.  Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu.

“Svojom politikom Tramp je faktički podijelio Arape, koje je zapravo htio da ujedini protiv Irana – i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista“, piše izdanje, navodeći da novi američki predsjednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju.

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podsjeća autor, već sebi osigurao paket akcija “Rosnjefta“. Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom.

Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran – on u Siriji podržava vladine snage.  “Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku“, navodi se u članku.  Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promijeni svoj stav.

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku.  “Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice – došao, video i pobedio“, zaključuje “Handelsblatt”.

 

nezavisne

PALE: Pojavio se snimak: Automobilom pokosio ženu u punoj brzini! VIDEO

Previous article

Na ceremoniji prijema u NATO podignuta pogrešna zastava Crne Gore

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti