NovostiSvijet

Putin otvorio “Vrata Arktika“

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvorio je jedinstveni arktički terminal koji je izgrađen za održavanje velikog naftnog polja na Јamalu.

20160525154124_371214

Nafta koja se nalazi se na njemu po kvalitetu prevazilazi ne samo rusku Urals, već i Brent, a procjenjuje se da će se ovom naftom trgovati na tržištu sa dodatnim premijama. Već ove godine isporuke nafte tipa “Novi port” iznosiće dva miliona tona, a 2017. četiri miliona tona.

Maksimalna snaga “Vrata Arktika“ iznosi 8,5 miliona tona. “Ovo je prekretnica, veliki događaj za naftnu industriju“, rekao je Putin. “Izgradnja terminala u teškim uslovima sejvera jedan je od najkapitalnijih projekata. U njega je uloženo 186 milijardi rubalja za tri godine. Prvi put se nafta neće isporučivati naftovodom, već morem“.

Direktor “Gasproma“ Aleksej Miler precizirao je da od “Vrata Arktika“ (koja izgledaju kao ogromna kula koja viri iz leda u zalivu Ob) do najbližeg sistema za transport nafte ima 700 kilometara. “Debljina leda dostiže do 2,5 metara, a temperatura se spušta do minus 50“, izjavio je Miler. Naftaši već grade savremene ledolomce da naftni tankeri ne bi postali taoci surove sjeverne klime.

sputnik

Banjalučani se oprostili od Valtera

Previous article

“Srbe na vrbe” ispred zagrebačkog vrtića (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti