Putin: Nemaju benzina da obiđu naše granice, a kamoli da nas izoluju!

od prnjavorski 0

Oni koji pokušavaju da izoluju Rusiju nisu dovoljno motorizovani ni da obiđu njene granice niti za to imaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

20161014111539_392376

Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolovati od ostatka svijeta zbog njene veličine i mjesta u globalnoj ekonomiji. Tokom nedavnog Investicionog foruma “Rusija zove!”, Putin je ocijenio da “Bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima”.

On je priznao da ruska ekonomija osjeća negativan uticaj zapadnih sankcija, “prije svega u ograničavanju izvoza tehnologija”. Putin, međutim, ističe da je sprovedena “uspješna makroekonomska stabilizacija” ruske ekonomije, koja se, prije svega, odražava u uspješnim mjerama Centralne banke usmjerenim na smanjenje inflacije. Ruski predsjednik je najavio da će u 2016. godini inflacija dostići najniži nivo u novijoj istoriji Rusije – spustiće se ispod šest odsto.

Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara. “Prvog januara ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara”, precizirao je ruski lider.

Čisti “priliv” stranih investicija u nefinansijski sektor Rusije tokom prvih osam mjeseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti “odliv” kapitala je pet puta manji – iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 48 milijardi dolara. Putin smatra da za rusku Vladu veliki izazov predstavlja “optimizacija budžeta i povećanje njegove efikasnosti” “Budžet za 2017. godinu pripremljen je sa planiranim deficitom od tri odsto, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije svijeta”, napominje ruski lider.

nezavisne.com

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>