Putin: Nemaju benzina da obiđu naše granice, a kamoli da nas izoluju!

Oni koji pokušavaju da izoluju Rusiju nisu dovoljno motorizovani ni da obiđu njene granice niti za to imaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

20161014111539_392376

Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolovati od ostatka svijeta zbog njene veličine i mjesta u globalnoj ekonomiji. Tokom nedavnog Investicionog foruma “Rusija zove!”, Putin je ocijenio da “Bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima”.

On je priznao da ruska ekonomija osjeća negativan uticaj zapadnih sankcija, “prije svega u ograničavanju izvoza tehnologija”. Putin, međutim, ističe da je sprovedena “uspješna makroekonomska stabilizacija” ruske ekonomije, koja se, prije svega, odražava u uspješnim mjerama Centralne banke usmjerenim na smanjenje inflacije. Ruski predsjednik je najavio da će u 2016. godini inflacija dostići najniži nivo u novijoj istoriji Rusije – spustiće se ispod šest odsto.

Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara. “Prvog januara ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara”, precizirao je ruski lider.

Čisti “priliv” stranih investicija u nefinansijski sektor Rusije tokom prvih osam mjeseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti “odliv” kapitala je pet puta manji – iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 48 milijardi dolara. Putin smatra da za rusku Vladu veliki izazov predstavlja “optimizacija budžeta i povećanje njegove efikasnosti” “Budžet za 2017. godinu pripremljen je sa planiranim deficitom od tri odsto, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije svijeta”, napominje ruski lider.

nezavisne.com