NovostiSvijet

Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom izrazio nadu da cijela Evropa prilikom realizacije projekta “Sjeverni tok 2” neće izgledati kao Bugarska, koja je svojevremeno odustala od realizacije gasovoda “Južni tok”.

“Nikako ne bih volio da cijela Evropa izgleda kao Bugarska i pokaže slabost i nemogućnost da zaštiti svoje nacionalne interese”, naglasio je Putin.

Ruski predsjednik uvjerio je da će Rusija ostati pouzdani snabdjevač energetskih resursa u Evropi. Prema njegovim riječima, snabdijevanje energentima je pouzdano i bez tranzitnih rizika, prenosi Sputnjik.

“Raste obim nabavke i pada domaća eksploatacija u Evropi”, dodao je Putin. Plodotvorna saradnja Rusije i Austrije u energetskom sektoru jedna je od ključnih oblasti bilateralne saradnje, izjavio je ruski predsjednik.

“Naša zemlja neprekidno snabdijeva Austriju energetskim resursima, a tranzitom kroz njenu teritoriju i druge evropske zemlje”, rekao je Putin, naglasivši da je to nesumnjivo jedna od ključnih oblasti saradnje Moskve i Beča.

Uprkos teškoj situaciji u svjetskoj politici i ekonomiji, rusko-austrijske trgovinske i investicione veze nalaze se u usponu, istakao je on. Prošle godine trgovina je povećana za 40 odsto, dodao je Putin.

Rusija pozdravlja stav austrijske vlade u podršci projektu “Sjeverni tok 2”, koji je značajan za cijeli evropski kontinent, izjavio je Putin.

“OMV takođe učestvuje u izgradnji gasovoda ’Sjeverni tok 2‘. Ruska strana pozdravlja stav Vlade Austrije za podršku ovom projektu, koji je značajan za cijeli evropski kontinent”, rekao je Putin poslije razgovora sa austrijskim kancelarom.

Rusija polazi od činjenice da je Evropa zajedno sa Rusijom zainteresovana za realizaciju projekta gasovoda “Sjeverni tok 2”. “Mi ćemo se boriti za njegovu realizaciju”, naglasio je ruski lider.

Austrijski kancelar istakao je da evropske države podržavaju projekat gasovoda “Sjeverni tok 2”.

“Mi imamo sopstvene interese, a Evropska unija pristupa ovom pitanju uz punu odgovornost. Želio bih da vas uvjerim da evropske države koje učestvuju u ovom projektu njega i podržavaju. Naravno, postoje još neka pravna pitanja koja treba razjasniti”, odgovorio je Kurc na pitanje o potencijalnoj opasnosti od povlačenja evropskih partnera iz projekta zbog opasnosti od jednostranih američkih sankcija.

On je istovremeno istakao značaj osiguranja energetske bezbjednosti Evrope.

“S tim u vezi, Austrija podržava ’Sjeverni tok 2‘… Ali za nas je veoma važno da se poštuju interesi Ukrajine kao važne tranzitne države. Postoji pitanje Ukrajine koje treba razjasniti”, naglasio je Kurc.

DNEVNI HOROSKOP ZA 4. OKTOBAR: Ovan mora da na dijetu, Lav uživa u svojoj slobodi, a Ribe treba da odlože poslovni put u inostranstvo

Previous article

IPAK STIŽE ZAHLAĐENJE U BiH danas umjereno oblačno i sunčano, a evo KAKVO VRIJEME nas očekuje narednih dana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti