Putin došao u novoj zveri od limuzine: Zamenio je nemački automobil jer su Rusi napravili blindirano čudo (FOTO) (VIDEO)

Samo nekoliko nacija koriste automobile domaće proizvodnje za prevoz svojih zvaničnika

Danas je održana svečana ceremonija na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin položio zakletvu,nakon što je u martu ponovo izabran za predsednika. Na svečanost se dovezao u novoj predsedničkoj limuzini, koja je prozivedena u Rusiji i upravo je imala svoju premijeru.

Automobili ove generacije su razvijeni u programu “Kortež” i sada zamenjuje nemačke automobile koje su ranije koristili predsednici Rusije.

Rusija nije koristila domaće automobile za prevoz ruskih zvaničnika još od sovjetskih vremena. Zbog toga je projekat “Kortež” stvar prestiža i demonstrira tehnološke i industrijske mogućnosti Rusije.

Svi svetski mediji su preneli vest o novom Putinovom blindiranom automobilu, a svi su se složili da mu nema ravnog i da je apsolutno dostojan ruskog predsednika.

Samo nekoliko nacija koriste automobile domaće proizvodnje za prevoz svojih zvaničnika.

Putinov automobil je ruski proizvod i imao je premijeru danas na inauguraciji Foto: Tanjug/AP

Prvi strani model koji je korišćen za prevoz predsednika Rusije bio je Mercedes S klase, W140 varijanta, koji je kupljen u vreme Borisa Jeljcina. Zamenjen je modelom W220, a kasnije i modelom W221.

Predsednička limuzina mora da bude otporna na metke, da ima specajlne gume i da ima niz komunikacione opreme.

Predsednici Jeljcin i Medvedev su koristili limuzine S klase Mercedes Benz, dok je Putin više preferirao limuzine Mercedes Benz Gard.

Predsednički automobil obično prati policija na motorima i serija vozila u vidu podrške.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/A.T.)