Putin došao na rođendan: Posjetio bivšeg šefa VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je svog bivšeg šefa u KGB Lazara Matveva i čestitao mu 90. rođendan, piše “Raša tudej”.

Putin je u posjetu bivšem šefu KGB u Istočnoj Njemačkoj otišao u posjetu sa bivšim kolegama Sergejom Čemezovim i Nikolajem Tokarevim.

Matvev živi u istočnom dijelu Moskve. RT ističe kako “dijeluje da je riječ o posjeti iznenađenja”, s obzirom na to da je Matvev bio šokiran.

Putin je bivšem šefu donio “oficirski poklon” – sat sa predsjedničkim grbom, kao i rijedak primjerak lista “Pravda” iz 1927. – godine u kojoj je rođen Matvev.

Dalje se ističe da su njih četvorica potom seli da jedu tortu i “hvale doprinos Matveva bezbjednosti Rusije”.

Matvev je više od 20 godina proveo u inostranstvu, tokom osamdesetih je bio šef agenata KBG u Drezdenu. Upravo su tu Putin, Čemezov i Tokarev radili.

Navodno je on bio zadužen za povezivanje KGB i Ministarstva za državnu bezbjednost Istočne Njemačke, poznatijeg kao Štazi.

Putin je počeo da radi u KGB 1975. godine, a u Drezdenu je bio od 1985. do 1990. Službu je napustio sa činom potpukovnika kada je SSSR raspao, s tim što je krajem devedesetih kratko bio na čelu FSB.

Čamezov se trenutno nalazi na čelu Rosteha, ruske državne korporacije zadužene za razvoj i uvoz haj-tek proizvod, dok je Tokarev na čelu naftnog giganta Transnjefta.

(B92)